Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Martijn Verhagen

Teamleider opleidingen

Martijn Verhagen is per 1 april onze nieuwe teamleider opleidingen. Hij heeft hiervoor als docent en onderzoeker gewerkt bij Avans Hogeschool in Den Bosch bij de opleiding Social Work. Daarvoor heeft Martijn in verschillende rollen in de jeugdzorg gewerkt. Hij stelt zich graag voor:

Laten we beginnen met het belangrijkste: onderwijs. Onderwijs is voor mij een relationele en dialogische aangelegenheid waarin het draait om mensen die zich ontwikkelen. En het belangrijkste dat je daarvoor moet kunnen, is anders durven zijn.

Voor mij heeft anders een heel praktische en een meer filosofische betekenis. Ik ben een doener en een denker. Ik houd ervan om dingen anders te doen door uit te gaan van de bedoeling en van daaruit met mensen aan de slag te gaan, het liefst buiten in de natuur of door gebruik te maken van kunst en creativiteit. Zo heb ik bijvoorbeeld binnen Avans de afgelopen jaren studiereizen ontwikkeld en begeleid waarin we met studenten back to basic gingen en in de middle of nowhere aan de slag gingen met persoonlijke ontwikkeling en ervaringsleren. Eerst een ervaring opdoen en dan pas leren. Wat betreft het denken geloof ik als filosoof dat er niet één weg is, niet één taal en niet één doel. Dat vraagt van professionals in het onderwijs om verbeeldingskracht, de ruimte in je hoofd gebruiken om te bedenken hoe het voor de ander anders kan zijn, en hoe je toch de wereld samen een beetje mooier kunt maken. Voor mijn werk bij NIVIOZ betekent dat dat ik steeds oog wil houden voor verschillende perspectieven.

Ik ben een allrounder: een doener, een denker en in veel verschillende onderwerpen een beetje thuis. Ik heb in de afgelopen jaren veel geleerd over ontwikkeling van jongeren, onderwijs, filosofie, psychologie, pedagogiek, ervaringsleren, muziek, kunst en ik heb meegemaakt hoe je studenten vanuit intrinsieke motivatie, betekenisvol kunt laten leren en ook wat het van docenten vraagt om dit proces te begeleiden; dat is eerder het leren accepteren van onzekerheid, dan het bieden van zekerheid en duidelijkheid. Met al deze ervaringen wil ik in de rol van teamleider opleidingen bij NIVOZ een verbindende rol spelen; mensen en ideeën met elkaar verbinden en nieuwe perspectieven inbrengen. Ik doe dat altijd mensgericht en gericht op een gezamenlijke visie; die visie is voor mij belangrijker dan de formele afspraken.

We hebben met NIVOZ in het Dokhuis een prachtige plek voor ontmoeting en inspiratie. Ik hoop daar veel nieuwe mensen te leren kennen, ideeën uit te wisselen en een bijdrage te gaan leveren aan de verbetering van ons onderwijs. Ik hoop dat het een plek wordt waar relaties en sfeer een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het werk. De tijd en ruimte hebben (of nemen) om samen te dromen, te sparren, elkaar te leren kennen, te discussiëren zijn volgens mij onontbeerlijk om tot goed werk, vernieuwing, verandering en innovatie te komen. En dat geldt zeker niet alleen voor mijn directe collega’s van NIVOZ, maar voor iedereen die op een of andere manier geïnteresseerd is in het onderwijs.

Aan iedereen de uitnodiging om mij op te zoeken, fysiek of digitaal, om te kijken hoe we samen het onderwijs, en de wereld een beetje mooier kunnen maken.”

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief