Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Hans Adriaansens

em. hoogleraar sociale wetenschappen, hbo-onderwijs

“Excellente studenten zíjn er niet; ze worden gemaakt. In een context waarin  studenten en docenten elkaar kennen, zich verantwoordelijk voelen en de kans krijgen het onderste uit de kan te halen, ontstaat de mogelijkheid niet om talent eruit te pikken, maar om talent te máken.”  Professor dr. Hans Adriaansens, NIVOZ-lezing 2008

Hans Adriaansens (1946) meent dat de Nederlandse onderwijsdiscussie voorbij gaat aan een belangrijke maatstaf voor succesvol onderwijs: de context. Je ontwikkeling wordt grotendeels bepaald door hoe ondersteunend en stimulerend je leeromgeving is: "Als ik iemand met een 6,5 gemiddeld op het vwo naar Oxford kan krijgen, dán heb ik toegevoegde waarde."

Adriaansens promoveerde cum laude als socioloog in Tilburg (1976), na een verblijf in Harvard. Hij werd in 1980 hoogleraar sociologie aan de UvT. In 1987 werd hij hoogleraar sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij stond aan de wieg van het University College Utrecht en de Roosevelt Academy in Middelburg, een joint venture van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Zeeland.

Adriaansens was lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief