Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Eric Mijnster

mentor en woordvoerder

Als de juffrouw aan de kinderen vraagt wat ze willen worden als ze later groot zijn, lacht Eric Mijnster (1988). Hij zegt: ‘Gelukkig.’ Het zevenjarige kereltje spreekt op dat moment zijn diepste drijfveer uit. Want hoe het woord ‘gelukkig’ ook tot de verbeelding spreekt: wat is het eigenlijk? Hoe word je dat? Wat is ervoor nodig? En wie leert je wat ‘gelukkig’ is?

Eric vindt zijn antwoorden niet thuis, niet op school en niet op de universiteit. Maar wat, waar of hoe dan wel? Na de diploma-uitreiking verkiest hij z’n nieuwsgierigheid boven het gebaande pad. Zo stapt hij op de fiets bij het Meer van Genève om 650 kilometer en 14 Alpenbergen verder – na 36 uur zonder te slapen – af te stappen bij de Middellandse Zee. Kort na deze tocht zegt hij de huur van zijn appartement op, zet hij al zijn spullen te koop en besluit hij in een bus te gaan wonen. Zijn nietsontziende zoektocht brengt hem ongekende ervaringen, prachtige ontmoetingen en essentiële inzichten. En een boek over die nietsontziende zoektocht: Het geluksgevoel.

In mei 2017 deelt Eric zijn persoonlijke verhaal tijdens een TEDxEducation event op de democratische school DOE040 in Veldhoven. Hij praat over vertrouwen op intrinsieke motivatie, persoonlijk leiderschap en authenticiteit. Hardop droomt hij over een wereld waarin we kinderen de ruimte geven om met die waarden op te groeien. Na afloop veert één van de oprichters op: ‘Wil je hier blijven werken?’ Zonder enige overpeinzing antwoordt Eric ‘ja!’ en begint zijn avontuur in het onderwijs.

Momenteel deelt Eric zijn persoonlijke verhaal met groepen en in theaters en is hij mentor en woordvoerder bij de democratische school DOE040.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief