Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Bastienne Bijl

Ik ben Bastienne Bijl, 28 jaar en sinds 2009 werkzaam als leerkracht op jenaplanschool de Keerkring in Schagen. Thuis ben ik moeder van mijn dochter Sam (3) en zoon Boaz (bijna 1), op m'n werk draai ik een stamgroep 6/7/8.

Tijdens m'n LIO stage op de Keerkring vielen er voor mij veel puzzelstukjes in elkaar. Dit onderwijs, het Jenaplanonderwijs, dàt was wat ik wilde! Er werd op een andere manier naar kinderen gekeken dan ik gewend was op voorgaande stages. De kinderen werden uitgedaagd om zelf op onderzoek uit te gaan, intitiatief te nemen en van zich te laten horen. Ik leerde uit te gaan van de betrokkenheid van kinderen en te werken aan het welbevinden, in plaats van het draaien van de lessen die gepland stonden.

Ik was van plan om na m'n LIO-stage in het buitenland te gaan werken, maar toen ik hoorde dat ik mocht blijven als invaller op de Keerkring, heb ik deze kans met beide handen aangenomen, daar heb ik nog geen dag spijt van gehad.

Ik ben met hetkind.org in aanraking gekomen tijdens een lezing van Marcel van Herpen. Een zeer inspirerende man, die gespecialiseerd is in het 'kijken naar kinderen'. Na de lezing heb ik zijn boek gekocht en heb ik me aangemeld voor de nieuwsbrief van hetkind.org. Ik vind het ontzettend fijn om de artikelen en blogs te lezen, ze sterken me in mijn visie.

Ik vind het belangrijk dat kinderen voelen dat ze alles tegen me kunnen zeggen of kunnen vragen. Dat het vertrouwen er is om alles bespreekbaar te maken, met initiatieven te komen, ruimte te krijgen. Ik volg de kinderen graag in hun ideeën, want vaak zijn ze zo origineel, creatief en vernieuwend dat ik dat zelf niet beter had kunnen bedenken ;-)
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief