Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Bart Keer

VO docent kunstvakken

Ontwikkeling is voor mij de kern van het leven. In het werk dat ik doe, in mijn ambities en streven vormt het aspect van ontwikkeling dan ook een rode draad.

Als mens en mensheid zijn we in ontwikkeling, en de ervaring leert mij dat die ontwikkeling meestal langzaam gaat. Drie stappen vooruit, twee stappen terug, drie vooruit. Geduld, ruimte om fouten te kunnen maken, nuancering en ondanks alles doorzetten en doorvragen zijn dan ook belangrijke factoren die helpen om verder te komen.

In mijn werk in het voortgezet onderwijs (8 jaar op een Vrije School, nu alweer 15 jaar op een openbare school) heb ik het leren en het ontwikkelen als twee verschillende zaken leren onderscheiden, die wel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarbij is mijns inziens het accent de laatste tien, twintig jaar te sterk alleen op het leren en de didactiek komen te liggen, en is het ontwikkelen en daarmee de pedagogiek teveel naar de achtergrond verdwenen.

Na de kunstacademie te hebben afgerond en enkele jaren als kunstenaar, ontwerper en organisator van kunstprojecten te hebben gewerkt, haalde ik een eerste graad onderwijsbevoegdheid. Naast het lesgeven in het v.o. heb ik geregeld cursussen aan volwassenen gegeven en diverse projecten gedaan. Creativiteit, onderzoek en engagement kwamen daarbij eigenlijk altijd samen.

Enkele in de loop der tijd gevolgde trainingen, zoals een scrumtraining, zorgden voor extra gereedschap om in te zetten op school en daarbuiten. In 2019 deed ik bij ICM een opleiding tot professioneel trainer, en in 2022 heb ik de Master Leren & Innoveren afgerond.
Dan ben ik klaar met opleidingen doen, en voel ik mij nog beter in staat om bij te dragen aan ontwikkeling op diverse vlakken, in een tijd die zoveel van ons vraagt. 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief