Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Eerbetoon aan vmbo-klas en hun leraar Vincent: 'Van deze kinderen ga je houden'

4 oktober 2013

Anja Vink zat een jaar lang met haar laptop achterin klas 1D van de G.K. van Hogendorp-school in Rotterdam Delfshaven. Wat ze allemaal zag en hoorde schreef ze op. Dat resulteerde in het boek: 'Van deze kinderen ga je houden'. Het biedt een kijkje in het leven van 19 vmbo-leerlingen en hun kerndocent Vincent van der Pas, die ze (bijna) alle vakken doceert. Een eerbetoon aan een klas en haar leraar. Door auteur Anja, die deze week - net als in 2008 - opnieuw de Nationale Onderwijsjournalistiek-prijs ontving. En van vmbo-collega-docent René Kneyber, die in Vincent zijn Leraar van het Jaar ziet. 'Leraren die het achterhoedegevecht leveren komen zelden in de spotlight.' Kijk en lees mee.

Anja-Vink-van-deze-kinderen-ga-je-houden-130x194Anja Vink en hanjaaar motivatie tot het schrijven van het boek ' Van deze kinderen ga je houden'.

Ik denk dat heel veel mensen geen idee hebben wat er in vmbo-scholen in de grote stad gebeurt. Ik wil eigenlijk dat iedereen dat weet. Ik denk dat deze scholen een enorme taak hebben om deze kinderen verder te brengen. Kinderen op havo en vwo hebben hun gezinnen mee, hun milieu. Deze kinderen hebben dat niet. Dus zijn dubbel-afhankelijk van deze scholen.

En Anja over de waardering voor  de leraar Vincent van der Pas. Ze leest een passage voor uit het boek, waarin hij als leraar een leerlinge toespreekt dat recent onzedelijk is betast:

Ik ga je iets vertellen, misschien dat je het niet gelijk snapt. En dat het even duurt dat je het ook zo gaat voelen. Ik denk dat je het heel vervelend vond wat deze jongens deden. maar je had geen manier om het te verwoorden. Jij bent heel belangrijk. Jouw lijf is heel belangrijk. En daar mag dit niet mee gebeuren. Dit zijn geen vrienden. En wart nu heel belangrijk is, ze blijven verder van je af. Niemand mag meer aan je komen als jij dat niet wilt. 

Ik was zo ontroerd door de oprechtheid waarmee hij dat zei en deed. Deze boodschap is sowieso aangekomen bij dit meisje.

Journalistieke prijzen voor Anja Vink


Anja Vink ontving in 2008 de Nationale Onderwijsjournalistiek-prijs voor een artikel: 'Dit onderwijs vergroot de achterstand' - eerder gepubliceerd in NRC Magazine.
En recent - in 2013 opnieuw - n.a.v. het artikel 'Asschers stille revolutie' - over de succesvolle aanpak van zwakke scholen door de toenmalige Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher.- eerder verschenen in Vrij Nederland.

vincentBlog René Kneyber 


Collega-docent op een vmbo-school -  over Vincent van der Pas, voor hem de Leraar van het Jaar:


Ik heb het ooit het geluk gehad om op de GKH een lezing te geven en ik was onder de indruk van iedereen, van de directeur tot de conciërge tot de teamleiders tot de docenten tot de zorgcoördinator. Maar het na het lezen van ‘Van deze kinderen ga je houden’ ben ik het meest onder de indruk van Vincent. Zijn rust, zijn pedagogische optreden, zijn geduld, zijn vasthoudendheid. Het is knap. Buitengewoon knap. Als je het leest weet je dat er een vakman pur sang omschreven wordt. Hij is mijn held, mijn rolmodel. Voor mij is hij de Leraar van het Jaar.

In zekere zin vind ik dat wrang omdat hij nooit echt Leraar van het Jaar zal worden. Letterlijk. Hij zal nooit Leraar van het Jaar kunnen worden. En dat vind ik eigenlijk niet kunnen.

Luister: Ik heb al een flink aantal (ex)-Leraren van het Jaar ontmoet. Dat zijn allemaal fantastische mensen met hart voor het vak die bijzondere dingen doen. Maar tegelijkertijd valt me ook iets op. Er zitten geen leraren van achterstandsscholen bij, zoals Vincent. Naar mijn beeld zijn de docenten afkomstig van wat brave scholen, meer vwo dan vmbo, meer blank dan zwart, meer traditioneel dan vernieuwend. Maar ik kan het mis hebben.

Dat heeft misschien te maken met de selectieprocedure. Ieder jaar worden er meer dan duizend docenten aangemeld en probeer daar dan maar eens de juiste docent uit te pikken. Deels moet je je als jurylid beroepen op de informatie die je toegestuurd krijgt.  Als ik dan kijk naar het aanmeldformulier voor volgend jaar kan ik me voorstellen dat zijn eigen leerlingen (die hem misschien zouden willen opgeven) of de ouders, daar niet de meeste relevante informatie zullen neerpennen: http://www.dagvandeleraar.nl/Aanmelden . Bovendien vind ik de vragen ook niet relevant voor het vakmanschap wat Vincent bedrijft. Wat hij doet is namelijk breder en ingewikkelder dan je kunt vangen in zes vragen en antwoorden.

Lees verder op het bloig van René Kneyber

De video met Anja, Vincent en de leerlingen (van TV Rijmond)Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief