Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Een voldoende halen zonder te zijn uitgedaagd is geen gunst. Dat is een belediging'

20 februari 2016

'We hebben onze mond vol van excelleren in het onderwijs. En we sturen van bovenaf steeds meer op wat we kwaliteit noemen. Toch leven we in een zesjescultuur. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak. Maar is dat zo?' Wethouder René Peters buigt zich over de kwestie. 'Als de inspectie kwaad wordt wanneer kinderen niet slagen of blijven zitten, dan gaan scholen ervoor zorgen dat kinderen wel slagen en niet blijven zitten. Zijn blog over het serieus nemen van leerlingen én leraren. 

download (38)Volgens de filosoof Graham Locke lijkt het doel van onderwijs zoveel mogelijk producten van een bepaalde minimumkwaliteit te produceren, tegen zo laag mogelijke kosten. Dat Locke dat cynisch bedoelde moge duidelijk zijn. We hebben onze mond vol van excelleren in het onderwijs. En we sturen van bovenaf steeds meer op wat we kwaliteit noemen. Toch leven we in een zesjescultuur. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak. Maar is dat zo?

De onderwijsinspectie weet wanneer een school kwalitatief goed werk levert. Dat merken ze aan een aantal indicatoren. Hoe minder kinderen er afstromen of blijven zitten hoe beter. En ook het slagingspercentage in het examenjaar schijnt veel over de onderwijskwaliteit te zeggen. Dat scholen er dus baat bij hebben kinderen op een zo laag mogelijk niveau aan te nemen is duidelijk. Die perverse prikkel bestaat. Dat valt niet te ontkennen. Werken kinderen onder hun niveau? En worden ze niet genoeg uitgedaagd? Misschien. Maar er is meer.

Als de inspectie kwaad wordt wanneer kinderen niet slagen of blijven zitten, dan gaan scholen ervoor zorgen dat kinderen wel slagen en niet blijven zitten. Dat kan door leraren te dwingen ‘lessen uit het boekje’ te geven. En daarna standaardtoetsen af te nemen die exact passen bij wat kinderen moeten leren. We vragen ons af hoe de zesjescultuur ontstaat. Maar we sturen er gewoon keihard op om hem in stand te houden. Dat noemen wij kwaliteitszorg.

Doordat kinderen letterlijk niet mogen falen, laten we ze niet falen. Een goede docent is in dat denken een docent waarbij leerlingen hoge cijfers halen. En hoe zorg je ervoor dat kinderen hoge cijfers halen? Door je op te stellen als een examentrainer bijvoorbeeld. En door vooral niet te hoge eisen te stellen aan het intellect van jonge mensen. Of door het geven van extra veel herkansingen. Maar een voldoende halen zonder te zijn uitgedaagd is geen gunst. Dat is een belediging.

Lees verder.

René Peters (CDA) is wethouder sociale zaken, jeugd, onderwijs en integratie in Oss. 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief