Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Een virtueel of echt kijkje nemen in het vluchtelingencentrum? Gewoon doen!

9 januari 2016

Als je het hebt over de leefwereld van onze leerlingen, het onderwijs tastbaar maken en leerlingen laten opgroeien voor 2035, dan begint de realiteit toch vandaag?, zo stelt Koen Steeman, leraar in Cuijk. Hij houdt een pleidooi voor een open houding naar vluchtelingen. 


SONY DSCSinds 1 januari 2015 werk ik (naast lesgeven @StartblokGroep8) ook voor het iXperium van de HAN. Met trots probeer ik docenten uit alle takken van het onderwijs te laten zien hoe technologie, met name ict, op een positieve manier invloed kan hebben op ons onderwijs.  Zo kan ik me nog goed herinneren dat ik in september bezoekers écht de meerwaarde van de google cardboard kan laten zien. Anders dan een ritje in de achtbaan had ik namelijk dit filmpje voor de bril gevonden. In het filmpje word je (in 3D) rondgeleid door een vluchtelingenkamp in Dohuk, Iraq. Alle leerkrachten zagen de meerwaarde, want dit zou leerlingen een echt kijkje geven in een vluchtelingenkamp, beter dan een verhaal of wat plaatjes van internet.


In december lees ik op ad.nl dat de gemeente Loon op Zand begeleiders met kinderen meestuurt die op weg naar school een opvanglocatie voor 1200 asielzoekers passeren. De houding van wethouder Ligtenberg en 'een deel van de ouders die zich niet laat overtuigen' daargelaten, bedenk ik me ineens weer hoe enthousiast de leerkrachten waren om een virtueel kijkje te nemen in een vluchtelingencentrum. Zouden al die leerkrachten hun klas ook meenemen naar een asielzoekerscentrum? Ik hoop het.


Als je het hebt over de leefwereld van onze leerlingen, het onderwijs tastbaar maken en leerlingen laten opgroeien voor 2035, dan begint de realiteit toch vandaag? Hoeveel is een top 3 notering op de pisa-ranking waard als we onze leerlingen niet leren hun harten open te stellen voor mensen die oorlogsgebieden ontvlucht zijn? De realiteit van 2016 is dat onze leerlingen opgroeien in een mooie multiculturele samenleving, waarin we ontzettend veel van elkaar kunnen leren en met elkaar kunnen bereiken.


Wellicht moet hier de beweging #onderwijs2035 zich op concentreren? Wat mij betreft is het uitgangspunt van #onderwijs2035: Hoe kan het onderwijs er voor zorgen dat onze leerlingen in 2035 een mooi, tolerant, samenwerkend en multicultureel land hebben.


Koen Steeman is leraar op ‘t Startblok in Cuijk.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief