Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Een 'rijk rekenprobleem' kent verschillende oplossingen

30 januari 2012

In deze video gaat Carm Barten met zijn klas bij OBS De Uilenspiegel in Boekel, aan de slag met een 'rijk rekenprobleem'. Dit is een probleem dat op verschillende manieren op te lossen is en waarbij de leerlingen alle kennis die ze hebben kunnen inzetten om grip op het probleem te krijgen. Alle leerlingen kunnen er op eigen niveau mee aan de slag. 

Het ene kind gaat heel informeel te werk met uitgebreide oplossingsmanieren en komt wellicht niet tot een eindresultaat. Maar op de weg ernaar toe leert hij, ontdekt hij en ziet hij wat hij leren kan. Zeker als er mogelijkheden zijn om met en van anderen te leren. Ook de slimmere rekenaar, die al snel de essentie van het probleem ziet, en op formeel niveau aan de oplossing werkt leert: hij moet formuleren hoe hij te werk gaat, aangeven of een oplossing altijd op deze manier past en voor hem uitdagende extra vragen te lijf gaan. Een rijk probleem levert rijke situaties op, vol mogelijkheden om tot leren te komen.

In deze video laat Carm Barten de leerlingen in groepjes uitrekenen wat het kost om alle ramen van de school te laten lappen. Uiteindelijk bespreekt hij met de hele klas de verschillende uitkomsten.Dit is een video van leraar24. Carm Barten geeft momenteel les op Antonius Abt in Engelen.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief