Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Een 11-jarig mannetje met een missie

28 juni 2017

'Mis! Alweer... Het lijkt bijna alsof iedere grote kans die hij krijgt door hem gemist wordt. Het is ergens in de winter van 2011 en ik kijk met grote verbazing naar de spits van de tegenstander van mijn team.' Professioneel voetbaltrainer Elwin van Keulen kijkt naar de 12-jarige Noël, een talentvolle voetballer, maar ook eentje met grote frustraties. Als Noël later bij de club komt voetballen waar Elwin werkt, krijgt hij de kans om hem persoonlijk te trainen. Een uitdaging die Elwin graag aangaat. 'We zijn veel in gesprek, Noël en ik. Het wordt me duidelijk dat dit een jongen op een missie is. Als 11-jarig mannetje is hij na één seizoen afgevallen bij een profclub.'

8c2f44_2d3aa5f17a074918b317323cff846274De 12-jarige Noël lijkt over alle vaardigheden en mogelijkheden te beschikken om op topniveau te kunnen spelen; hij is snel, sterk en heeft een verwoestend hard schot. Alleen gaat iedere kans die hij krijgt hoog over, naast of tegen de keeper aan en speelt hij bij een amateurclub. De negatieve energie die vrijkomt bij iedere gemiste kans is enorm, hij baalt heel openlijk en oogt kwetsbaar.

Na de wedstrijd zie ik hem, duidelijk teleurgesteld, zitten in de kantine. Ik loop op hem af en we raken al vlot in gesprek. We bespreken de wedstrijd met de gemiste kansen. Terwijl hij nog steeds enigszins verdrietig verteld over hoe hij de wedstrijd heeft beleefd wordt al vrij vlot duidelijk dat dit een gedreven jongen is. Een gepassioneerde voetballer die tijdens wedstrijden in strijd is met zijn eigen twijfels en onzekerheid.

Een half jaar later brengt het toeval ons bij dezelfde club, de amateurclub waar hij al voor speelde wordt ook mijn club. Dit brengt voor mij de gelegenheid met zich mee om Noël, die inmiddels geselecteerd is voor de C1, vaker te zien spelen. De eerste seizoenshelft verloopt stroefjes, zijn trainer heeft niet veel vertrouwen in hem, en in de speeltijd die hem gegund is worden de grote kansen nog steeds gemist.

We zijn veel in gesprek, Noël en ik. Het wordt me duidelijk dat dit een jongen op een missie is. Als 11-jarig mannetje is hij na één seizoen afgevallen bij een profclub. Dat heeft een enorme deuk in zijn zelfvertrouwen opgeleverd. Daarvoor had hij bij de plaatselijk amateurclub uit zijn woonplaats furore gemaakt door doelpunten op de meest onmogelijke manier in ruime hoeveelheid te produceren. Zijn doel is duidelijk: terugkeren bij een profclub en daarna doorbreken in het betaalde voetbal.

De band wordt hechter en mijn vertrouwen in Noël wordt groter, als zijn trainers niet in hem geloven dan zal ik er voor hem zijn. We praten over het gebruiken van de negatieve energie die vrijkomt wanneer hij een kans mist. De emotionele lading die hij nu gebruikt om te balen en nog verder weg te zakken in een vrijwel doelpuntloos dal, proberen we om te zetten naar positieve energie om de volgende actie wel te laten slagen.

Het lijkt te werken. Na de winterstop promoveert hij bijna ieder schot op goal tot een doelpunt. En als hij mist, dan gaat hij door. Ik probeer, als mijn eigen schema het toelaat, iedere thuiswedstrijd van C1 te zien. Wat een ontlading als hij direct na het laatste fluitsignaal van één van zijn eerste goede wedstrijden naar me toekomt. Hij valt in mijn armen, straalt en barst van de positieve energie. Het belang van het zien van deze wedstrijden is inmiddels nog een beetje vergroot sinds ik weet dat ik vanaf het daaropvolgende seizoen de trainer van C1, en Noël zal zijn.

Het seizoen daarna lijkt alles te lukken. Wanneer we na een aantal maanden tegenover de C1 van een profclub komen te staan overtreft Noël zichzelf. Hij mist een penalty, scoort vervolgens drie doelpunten en besluit de wedstrijd door wederom vanaf de penaltystip aan te leggen en dit keer wel raak te schieten. De cirkel lijkt rond.

Noël krijgt dat seizoen een uitnodiging van FC Groningen voor een stage en mag als enige amateurvoetballer van Nederland een selectietoernooi spelen voor Oranje Onder 15.

Inmiddels speelt Noël al voor het derde seizoen achtereen in de opleiding van RVO FC Groningen/Cambuur en speelt hij nu als eerstejaars A-junior in de A1. Het eerste gedeelte, spelen bij een profclub, is hem dus gelukt. Hij is op weg naar zijn tweede doel, betaald voetballer worden. Bij ieder dipje of hoogtepunt hebben we contact en finetunen we zijn werkwijze of speelstijl. Aan zijn drive zal het nooit liggen, aan zijn zelfvertrouwen ook niet meer.

Ik vraag me weleens af wat er gebeurd zou zijn als er geen trainer was geweest die Noël vertrouwen had gegeven op het moment dat hij dit zelf even niet had. Om hem de tips en handvatten mee te geven toen hij zelf nog niet wist hoe het moest. Om hem de ruimte te geven om zichzelf te ontdekken toen hij nog niet precies wist wat zijn mogelijkheden waren. En vooral, om hem de ondersteuning te bieden die hij nodig had bij het verwezenlijken van zijn droom.

Inmiddels ben ik voor het derde jaar professioneel trainer bij een Eredivisieclub en werk ik iedere dag met jongens die deze droom hebben. Kinderen die er heel veel voor over hebben om ooit in grote stadions te mogen voetballen. Waarschijnlijk zullen ze dit niet allemaal gaan halen, misschien haalt zelfs een enkeling het maar. Mijn droom is in ieder geval dat ieder kind waar ik mee werk, tot optimale zelfontplooiing kan komen. Ik zal er voor ze zijn.

Elwin van Keulen is hoofd van de jeugd en professioneel trainer bij een Eredivisieclub SC Cambuur in Leeuwarden.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief