Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Drie jaar zat hij in mijn groep en daar staat hij dan als brugklasser‘

28 oktober 2016

Als Laura Loupatty net haar middenbouwgroep aan het voorlezen is, komt Hiram de groep binnengelopen. Hiram is een oud-leerling van Laura, die nu op de bovenbouw zit. Hij komt gewoon even langs voor de gezelligheid, maar de middenbouwers grijpen zijn bezoek aan om hem te bevragen over de overstap naar het VO. Laura kijkt toe en geniet.

pencil-918449_640Iets na drie uur komt Hiram de groep ingelopen. Rustig en relaxed als altijd. Hiram is één van mijn oud-werkers. De groep kijkt hem aan. Hiram leunt tegen een tafel.

‘Hé Hiram, hoe is het op het VO?’ vraag ik. 'Goed' zegt hij.

'Hiram heeft bij mij in de bovenbouw gezeten en zit nu op het VO,' zeg ik tegen de groep. Simon steekt zijn hand op: 'Is het VO het middelbaar?' Hiram knikt. 'En... moet je hard werken?' 'Nou dat valt nu nog wel mee... maar straks als de toetsen eraan komen!'

'Is er iets waarvan jij zegt... goh dat hadden ze mij op de basisschool moeten leren?' Ik zie hem nadenken. Hiram is een leerling die ik drie jaar in de groep heb gehad en ik weet dat hij echt nadenkt over mijn vraag. 'Nee, niet echt.' ' Is het zoals je dacht dat het zou zijn?' Hij lacht. 'Jazeker!' 'Nou, gelukkig maar!' 'Weet je wat mij wel heeft verbaasd?' zegt hij vervolgens. 'Dat het soms zo stil is, echt, je hoort dan echt helemaal niets!'

Het lijkt alsof de groep zijn verbazing voelt.

'Kijk, daarom is het handig als wij dat nu al oefenen….’ 'Trouwens, ik was net aan het voorlezen!' zeg ik en sla het gedichtenboek weer open. 'Zal ik die van de papegaai voorlezen?' 'Ja, die is leuk!' zegt Juju.

Dag papegaai, zegt de pinguin
Dag papegaai, zegt de papegaai...
.…................
'Stomme papegaai' zegt de pinguin.
'Stomme pinguin!' zegt de papegaai


' Ik moet iedere keer zo lachen als ik het voorlees!' zeg ik tegen Hiram. 'En misschien vindt hij die van de krokodillen ook wel leuk?' wordt er in de klas geopperd.

Ik begin en vergeet de tijd.....

'Wat doe je dat grappig met die kinderen!' zegt Hiram als ik terugkom in de groep. 'Weet je nog in de bovenbouw? Dat sommige kinderen om kwart over drie direct riepen: Lau, het is tijd.'

Ik moet lachen, want dat gebeurde inderdaad regelmatig.

‘En weet je wat ik dan altijd zei?’ zeg ik tegen Hiram.
‘Ja, dat jij degene bent die ze klokkijken leert…’
‘Precies’ zeg ik.
'Deze kinderen kunnen natuurlijk nog niet klokkijken’, zegt hij vrolijk.
‘Dus je had wel door kunnen gaan tot half vier!’

Drie jaar zat hij in mijn groep en daar staat hij dan als brugklasser in mijn middenbouwgroep. Hiram, supersociaal en altijd positief, veel gevoel voor humor en met een scherp ontwikkeld observatievermogen. Ook nu nog, denk ik... mooi!

Laura Loupatty is werkzaam als leerkracht op de Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven,  Ze schrijft over haar praktijk op haar eigen blog.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief