Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Dr. Sam Crowell over ‘emergent teaching en natural learning’

Op donderdagavond 1 juni verzorgde dr. Sam Crowell – emeritus professor aan de California State University en schrijver van het boek Emergent Teaching, dat je kan zien als een verdieping op Pedagogische Tact – een NIVOZ-onderwijsavond in Amersfoort.

Crowell was in Nederland voor een zevendaags bezoek. Hij gaf eerder in de week een Masterclass in Driebergen voor een kleiner onderwijs publiek en hij was te gast bij Earth Charter Nederland voor een groep jongeren. De Onderwijsavond vond plaats op het Vathorst College in Amersfoort.

Dr. Sam Crowell is professor emeritus of education at California State University–San Bernardino and a founder and co-director of the MA in Holistic and Integrative Education and the Center for Holistic and Integrative Learning. He has worked as an elementary school teacher, a principal, an administrator, and a university professor. He considers himself a holistic educator and an advocate of the artistry of teaching. He has been actively engaged with Education for Sustainable Development and the Earth Charter and co-authored the book, “The Re-Enchantment of Learning: A Manual for Teacher Renewal and Classroom Transformation” published by Corwin Press, and just released his new book, “Emergent Teaching: A Path of Creativity, Significance, and Transformation.”

Hij kreeg eerder onderscheidingen als Outstanding Teaching Award and the Outstanding Professional Accomplishments Award and am on the roster of the Fulbright Specialist Program..


Het onderwijs vandaag de dag is, aldus Sam Crowell: instrumenteel, doelloos en zonder visie. In zijn boek ‘Emergent Teaching’ – geschreven met David Reid-Marr – pleit hij voor een heroverweging van de assumpties van ons mensbeeld, menselijke ontwikkeling en onderwijs. Dat doen zij vanuit een wereldbeeld dat opdoemt uit de jongste wetenschappen, en dat wordt gekenmerkt door chaos, onvoorspelbaarheid, complexiteit en inherente verbondenheid.

Crowell en Reid-Marr mogen met recht onderwijsduizendpoten worden genoemd. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij ervaringen in uiteenlopende achtergronden en disciplines, te weten: filosofie, kwantummechanica, basis-, voortgezet- en universitair onderwijs, kunsten en zen. Rode draad in het werk van beiden is het vertalen en toepassen van inzichten uit de ‘jongste wetenschappen’ binnen het domein van onderwijs. Feitelijk stellen zij congruentie voor tussen het wereldbeeld dat uit deze wetenschappen naar voren komt, en het daarmee inherent verbonden mensbeeld en benadering van (menselijke) ontwikkeling.

Deze jongste inzichten uit de wetenschap (waaronder kwantummechanica en astrofysica) worden gekenmerkt door hun studie van een wereld die zich toont als uitermate complex, chaotisch en onvoorspelbaar, maar desondanks gekenmerkt door haar inherente verbondenheid. Vaste structuren die door ons worden waargenomen blijken bij nadere bestudering vooral lege ruimte te zijn; deeltjes ontstaan en verdwijnen ogenschijnlijk spontaan, of gedragen zich anders door het simpele feit dat ze worden geobserveerd. Om hierop op enige wijze grip te krijgen en betekenis aan te kunnen verlenen is in de loop van de tijd een vocabulaire ontstaan waarin concepten centraal staan als ‘heelheid’, ‘open systeem theorie’, ‘holistische relaties’, en ‘dynamische verandering’. Opvallend hierbij is de mate waarin de essenties van deze inzichten resoneren met antieke wijsheden en zogenaamde esoterische kennis.

Het aldus ontstane wereldbeeld impliceert volgens de auteurs een heroverweging van ons mensbeeld, de assumpties van menselijke ontwikkeling en daarmee ook de assumpties van onderwijs. Het beeld van onderwijs dat in deze context ontstaat, duiden Crowell en Reid-Marr als: ‘a path of creativity, significance and transformation’.

Lees meer in dit artikel op NIVOZ-forum.

Een een verslag/artikel n.a.v. de masterclass van Suzanne Niemeijer: 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief