Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Documentaire The Right Thing: sociaal ontwerpend leren door 80 dansstudenten

30 december 2015

Tom Oosterhuis  maakte een prachtdocumentaire 'The Right Thing' over de unieke onderwijsaanpak van de Jazz- en Musicaldans Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, over Sociaal Ontwerpend Leren. Oosterhuis was onder meer verbonden als ontwerper  aan het excellentieprogramma van de PABO Edith Stein in Hengelo, op basis van dezelfde principes. Hij schreef een online boek 'Over Sociaal Ontwerpend leren en je hersens leren gebruiken als een improviserend jazzmusicus.' Hier de documentaire en een kort interview .

hersensIt's not about doing the right thing,
but doing your things right.

And when you do your things right,
you will always find your way.

So do your things right,
and soon you'll find your right thing.
Negrospiritual 19e eeuw


De documentaire The Right Thing van Tom Oosterhuis geeft een indruk van Sociaal Ontwerpend Leren, in dit specieke geval op de Hogeschool van de Kunsten, bij de bachelor Dans.  De laatste zeven jaar werkt men hier volgens de opleidingsdidactiek Sociaal Ontwerpend Leren --> Social Learning by Design. De opleiding telt 80 studenten verspreid over vier studiejaren.

Binnen de opleiding grijpen drie kernactiviteiten in elkaar. Zo zijn er de inspiratiebronnen, die dienen voor de prestaties, de open opdrachten waarin je sociaal ontewrpt in de beroepspraktijk. Daar gaat hij in deze documentaire dieper op in.

Hij laat zien hoe het e-portfolio Mevolution door de studenten wordt gebruikt om verslag te doen van deze sociale ontwerp processen. Als derde kernactiviteit laten we zien hoe de beoordeling- en begeleidingsstructuur in elkaar zit.

Clement Mensah heeft het als danser helemaal gemaakt in New York. Hij laat zien dat sociaal ontwerpend leren een grote overeenkomst heeft met de smeltkroes van culturen waaruit begin 19e eeuw de jazz is ontstaan. In New Orleans, op Congo Square.

Kijk verder.



 

Interview met Tom Oosterhuis.


Wat vind jij de moeite waard om aan de leerlingen te leren als voorbereiding op de toekomst? Beschrijf in het kort jouw idealen en de aanpak.

Ik heb daarvoor twee begrippen bedacht: "sociaal ontwerpen" en "sociaal ontwerpend leren". Er zijn vier brillen waardoor je kan kijken naar de complexe en dynamische tijd waarin we leven:

  • globalisering

  • informatieoverload

  • emancipatie

  • levenlang leren.


Alle vier invalshoeken leiden tot de conclusie dat je zou moeten leren om sociaal te ontwerpen. Dat leer je het beste via de opleidingsdidactiek "sociaal ontwerpend leren". In de bijlage 'MeVOLUTION werk ik dat verder uit.

Wat zien we van jouw idealen terug in de praktijk? Wellicht kun je het laten zien door het meesturen van foto's, documenten en/of een filmpje.

In de afgelopen veertien jaar heb ik gewerkt als onderwijsontwerper op zo'n beetje alle schoolsoorten die er zijn: van buitenschools onderwijs voor extreme drop-out kinderen jongeren tot de universiteit.

De laatste drie contexten waarin ik geprobeerd heb mijn idealen in de praktijk te brengen zijn:

  • Het excellentieprogramma van de PABO Edith Stein in Hengelo

  • De opleiding Creative Technology van de Universiteit van Twente

  • De afdeling Dans van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten


Hoe reageert jouw omgeving op jouw aanpak? Denk aan: collega's, docenten van vervolgonderwijs, het werkveld, leerlingen en hun ouders.

Er zijn in het algemeen twee soorten reacties. Studenten, jongeren en hun docenten, ouders en mijn opdrachtgevers uit het management zijn in het algemeen zeer enthousiast. Maar er is altijd ook weerstand bij een groep docenten en leden van het management.

Wat vind je lastig bij het in praktijk brengen van jouw idealen?

De weerstand, waar ik in de vorige vraag over sprak, ervaar ik vaak als moeilijk. Ik ervaar een groeiende tweedeling in Nederland qua visie op onderwijs, waarbij de standpunten polariseren. Terwijl we juist behoefte hebben aan een dialoog.

Wat zijn de succesfactoren om jouw idealen uit te voeren zoals jij bedacht hebt? Denk aan: geld, inzet van mensen en kennisontwikkeling.

Het vormen van lerende gemeenschappen. Ik noem de vorm die ik voorsta 'een creating community'. De leraar moet iemand zijn die het beste is in leren en iemand die dat aan een ander kan leren: practice what you teach.

Zo'n lerende gemeenschap, zo'n creating community, bestaat uit een mengeling van werkvormen: online en in real life. Ik heb die werkvormen en de bijbehorende digitale didactiek helpen ontwikkelen. We werken onder meer met het  e-portfolio www.mevolution.net.

Ik heb alle proberen te beschrijven in de bijlage "WeVOLUTION, over sociaal ontwerpen, 21st century skills and all that jazz…" Daarnaast heb ik een aantal links doorgegeven naar filmpjes en naar onze website.

Contact Tom Oosterhuis




Lisdoddelaan 61, 1087 KB Amsterdam

email  [email protected]  |
mobile o 6 2 951 6 941  |   o20 716 58 73  |
www.mevolution.net  |  www.chatrats.nl  |




|


Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief