Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Documentaire over de Werfklas online: 'Levend onderwijs met visie op de ontwikkeling van de mens'

24 augustus 2014

In 2003 richtten Annemarijke ten Thije en Danielle Buijsman in Culemborg een kleinschalige, onderwijsvernieuwende school op, De Werfklas.  Een particuliere school met 40 kinderen, geïnspireerd door het antroposofisch mensbeeld. Florien van den Breemer maakte een prachtige documentaire over het schooltje, die nu in zijn geheel online te bekijken is. 


werfklas-300x258Waarom Werfklas?


Een werf is van oudsher een plaats waar gewerkt wordt. Een open onbebouwde ruimte waar je samen aan iets bouwt. Denk aan de timmerwerf en de botenwerf. Zo wil de WerfKlas een plek zijn waar gewerkt wordt, waar nog niet alles is volgebouwd. Waar ieder zijn ervaringen kan opdoen en zijn kwaliteiten in kan brengen en waar we samen werken aan wie we willen worden.


Wat is de Werfklas?


De Werfklas is een Fairtradeschool, de tweede basisschool van Nederland. "Wij vinden het belangrijk om levend onderwijs aan te bieden aan de kinderen, onderwijs dat gezond maakt en gezond is. Geen vaste methodes, maar echt aansluiten op wie het kind is/kan worden. Vertrouwen geven en kwaliteit bieden en vragen. Aandacht staat bij ons centraal. Aandacht voor het kind, aandacht voor de dingen die we doen, aandacht voor de ruimte. We willen ons niet houden aan de vele regels die de overheid stelt voor het bekostigd onderwijs omdat we vinden dat de mensen op de werkvloer het onderwijs moeten bepalen. Zij hebben de directe verbinding met de kinderen. Onze ouders worden zich er terdege van bewust dat onderwijs niet gratis is. Een mooi proces dat ouders betrokken en verantwoordelijk maakt voor goed onderwijs."


Waarom een documentaire?


De documentaire gaat over natuurlijk onderwijs zoals de Werfklas dat geeft, over een andere manier van kijken naar de ontwikkeling van het kind. Angstvrij leren, leren als ontwikkeling in plaats van als opbrengst.De film is bijzonder boeiend voor een ieder die hart voor kinderen en onderwijs heeft. Iedereen die wel eens wil weten welk onderwijs in het Werfhuis te Culemborg wordt gegeven, is van harte welkom.


'Deze beelden moeten mensen inspireren tot levend onderwijs, onderwijs met visie op de ontwikkeling van de mens.'


'De wens van de oprichter blijft om andere leraren te inspireren tot 'vrij onderwijs'. Niets schenkt zoveel vreugde en voldoening om te werken vanuit  je eigen inspiratie en de menskunde als bron.'


Bekijk hier de 45 minuten durende documentaire van Florien van den Breemer


Bezoek en/of steun


 Iedereen die wel eens wil weten welk onderwijs in het Werfhuis te Culemborg wordt gegeven, is van harte welkom. Als je graag een kijkje wilt komen nemen, neem dan contact op met Danielle Buijsman: d.buijsman@kpnmail.nl

Wil je deze school steunen? Dat kan onder meer door een gift te schenken op:


Triodos Bank NV rekeningnummer NL84 TRIO 0212 1964 05


t.n.v. Stichting voor Rudolf Steiner Pedagogie


o.v.v. Steunfonds Werfklas


De Werfklas
Nico Scheepmakerpad 18
4103 VG Culemborg
Tel: 06-45808075
www.werfklas.nl

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief