In het onderwijs worden veel bezoekjes afgelegd aan scholen die 'het anders doen'. Good practices, de goede voorbeelden in onderwijsland. Martin Dogger, leraar op obs De Schatkamer in Zwolle, is te gast op zo'n school. Een school waarbij ze intensief met tablets werken. Zijn korte overdenking: 'Ik kan het niet met hem oneens zijn. Maar wat is het verschil met vroeger?'
![DigitaalDossier](/uploads/2014/12/DigitaalDossier-300x300.jpg)
Tijdens de presentatie wordt ook verteld wat het werken met tablets teweeg brengt bij leerlingen. Zo zijn er leerlingen die apps aandragen bij de leraren. 'En dat is nog maar het begin! Goeroes signaleren nu een duidelijke trend', zegt onze gastheer vol enthousiasme. 'Want dat is wat je wil. Dat kinderen betrokken raken, en hun eigen ontwikkelingsproces vorm gaan geven.'
Ik kan het niet met hem oneens zijn. Maar wat is het verschil met vroeger? Met een kind dat een pas gelezen boek meeneemt in de klas? Met een kind dat uit een ietwat stoffige schoenendoos een aantal mooie stenen tevoorschijn tovert? Met een kind dat een koffertje van zijn overgrootvader uit de Tweede Wereldoorlog onder zijn arm draagt? Met een kind dat twee buttons toont, die hij kreeg bij een ballonenfestival?
De voorbeelden die ik hierboven aandraag, komen allemaal uit mijn eigen onderwijspraktijk. Leerlingen uit mijn klas hebben dit daadwerkelijk gedaan. Er kwam geen korreltje digitaal om de hoek kijken. Toch was ook dit onderwijs op zijn best. Onderwijs, waarbij de kinderen een grote rol hebben. Digitale ervaring of niet, onderwijs waarbij de ervaring centraal staat en dat leerlingen zelf vormgeven, dáár gaat het om!
Martin Dogger is leerkracht op OBS De Schatkamer in Zwolle. Hij blogt op OverOnderwijs en op hetkind, over zijn drijfveren, motivaties en zijn leerlingen.
Reacties