Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De wetenschap van volharding: 'Wie niet sterk is, moet doorbijten'

10 januari 2013

Via Twitter las Martin Dogger een artikel van Jeremy Mercer, dat in ODE Magazine verscheen. Psychologen hebben zich de afgelopen eeuw gebogen over de vraag, wat de mens onderscheidt van andere zoogdieren. Binnen dit profiel is sinds kort ook de eigenschap volharding gekomen. 'We hebben hier uiteindelijk de term doorbijten voor gekozen, ondanks obstakels of mislukkingen de animo voor het doel behouden.' Opmerkelijke conclusie uit het onderzoek: doorzettingsvermogen geeft een betere indicatie van toekomstig academisch succes dan de lees- en rekenvaardigheden van jonge kinderen. 

Doorzettingsvermogen is net zo cruciaal voor succes als talent en intelligentie. En het goede nieuws is: je kunt het aanleren en trainen.

Terwijl ze op een dag in Amsterdam pakketjes aan het bezorgen was, kreeg Nicolette Mak een idee. Haar broer Jan kon moeilijk een baan vinden omdat hij vanwege een spierziekte geen auto kon rijden. Ze bedacht dat hij in een aangepaste auto met een speciale handrem bij hetzelfde koeriersbedrijf zou kunnen werken als zij. Dus toog ze naar het UWV om een aanvraag in te dienen voor een aangepaste auto. Ze was ervan overtuigd dat die goedgekeurd zou worden; de overheid zou immers op de lange termijn geld besparen doordat haar broer geen uitkering meer nodig had.

Maar nee. De aanvraag werd afgewezen. Hindert niet, dacht Mak. Met een persoonlijke lening kon ze de auto zelf aanschaffen. Ditmaal was het de bank die nee zei. Nog niets aan de hand. Mak besloot dat het makkelijker zou zijn financiële steun te vinden om haar eigen koeriersbedrijf te beginnen, een bedrijf dat uitsluitend mensen met een lichamelijke beperking zoals haar broer in dienst nam. Ze ging terug naar de bank voor een zakelijke lening. Haar aanvraag werd afgewezen.

Toen werd Mak creatief. Indertijd presenteerde Henny Huisman de populaire Surpriseshow, waarin hij op de televisie de dromen van kijkers in vervulling liet gaan. Ze bereidde een dossier voor en leverde het af bij de producenten. En toen was het afwachten. En wachten… en wachten… Geen reactie.

Nog liet Mak zich niet afschrikken. Ze ging terug naar de bank met het Surpriseshow dossier en deze keer was de medewerker van de afdeling leningen zo onder de indruk van haar volharding, dat ze samen een echt bedrijfsplan in elkaar zetten. Vervolgens gebruikte ze dit plan om een opstartsubsidie aan te vragen bij de Nationale Postcodeloterij. Ze kreeg het geld.

Binnen een paar jaar werd Maks bedrijf, Valid Express, een van de succesvolste koeriersdiensten in Nederland. Haar broer Jan was een van de eerste werknemers en op dit moment heeft Valid Express zestig medewerkers in dienst en 26 bestelauto’s.

‘Opgeven is gewoon nooit aan de orde geweest’, zegt Mak. ‘Als iemand niet onder de indruk was van mijn project dacht ik nooit dat het geen goed idee was; ik dacht altijd: “Oké, ik moet het gewoon opnieuw proberen en het anders uitleggen.” Als je in een idee gelooft, moet je doorgaan, kleine stapjes zetten, tot het iets concreets wordt.’

In Maks woorden klinken eeuwen van wijsheid door. De Chinese filosoof Lao Tse, die leefde in de zesde eeuw voor Christus, schreef: ‘Volharding is de grondslag van alle handelen.’ De Griekse historicus Plutarchus uit de eerste eeuw na Christus merkte op: ‘Vele dingen die niet overwonnen kunnen worden wanneer ze samengaan, geven zich gewonnen wanneer ze een voor een worden aangevat.’ En iets recenter verklaarde Benjamin Franklin, een van de grondleggers van Amerika: ‘Daadkracht en volharding overwinnen alles.’

Maks verhaal illustreert ook een veel eigentijdser verschijnsel: de nieuwe wetenschap van de volharding.

Lees het complete artikel op de site van ODE Magazine.

Dit artikel stond in de november/december editie van ODE Magazine.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief