Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De wereld van Daan Roosegaarde: 'Delen is het nieuwe hebben. Weg van de mening, op naar het voorstel'

2 september 2013

In de laatste tv-uitzending van Zomergasten nam kunstenaar, uitvinder, ontdekker Daan Roosegaarde (1979) zijn kijkers  mee ' de ruimte' in, letterlijk en figuurlijk, op weg naar een nieuwe wereld. Een uitzending van drie uur over dromen, over veranderen, over creativiteit, over het oude loslaten, over niet-weten en het belang van menselijkheid, en over de rol wij als Nederlanders spelen in mondiale ontwikkeling. Volgens Roosegaarde staat een ding voorop: 'Delen is het nieuwe hebben' . Tijdens Dé Onderwijsdagen zal Roosegaarde op woensdag 13 november bezoekers verwonderen en inspireren met een keynote over zijn innovatieve gebruik van technologie en hoe dit toepasbaar is op het onderwijs. Lees wat korte tweets n.a.v. gisteravond en geniet mee.

In de Volkskrant staat een fraaie recensie van de uitzending.

Een kort fragment:

Roosegaarde is het jongetje dat nooit is opgehouden met spelen. Simpel. Een onbevangen blik en een tomeloos optimisme moet hij hebben, alsof hij nog niet is aangeraakt door de volwassenheid die bij elk onhaalbaar lijkend plan in zijn oor fluistert: dat gaat nooit lukken. Een soort Joe Speedboot. Wil je vliegen? Dan bouw je een vliegtuig en gebruik je een bevroren rivier als startbaan. Iets soortgelijks doet Roosegaarde. Hij ziet iets (lichtgevende kwallen bijvoorbeeld), droomt, denkt groot en gaat aan de slag. Hij is, in zijn eigen woorden 'een vrijwillige gevangene van zijn eigen verbeelding'.

In een van de fragmenten die we zagen, een TedX-lezing van ontwerper Philippe Starck, noemt de Fransman de 'duty of vision'. Ieder mens moet zijn ogen openen, niet slechts voor zich op de grond en naar de neuzen van zijn schoenen kijken, maar schuin omhoog, naar de wereld. Zo ontwikkelen we, zo komen we verder.'Weg van de mening, op naar het voorstel,' zoals Roosegaarde het verwoordde.

Lees verder

Twitter


'Een idee in je hoofd is een smaak in je mond waarvan je de ingrediënten niet kent..'

'Kunst en cultuur is geen linkse hobby, we hebben het nodig om te weten waar we heen willen gaan, nieuwe wegen creëren'.

'Delen is het nieuwe hebben'

'Op weg naar een nieuwe wereld'

'Investeer in je dromen'

"We're all here together", mensen! #zg13 Welterusten.

Onderwijsdagen


Tijdens Dé Onderwijsdagen zal Roosegaarde op woensdag 13 november bezoekers verwonderen en inspireren met een keynote over zijn innovatieve gebruik van technologie en hoe dit toepasbaar is op het onderwijs. Schrijf je snel in: kn.nu/zw9k9

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief