Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De schrik en de realiteit met twee kinderen op de middelbare school: 'Overleven op het voortgezet...'

6 november 2014

Met twee kinderen op het voortgezet onderwijs, is Mascha Groenman iets opgevallen. 'Buiten dat het leuk is, ze er vast iets leren en vrienden maken, zit er ook een stukje “overleven” in. En dan vooral op het vmbo,' schrijft ze. Haar blog over de eerste schrik, de realiteit en haar vraag: 'Kan het ook anders? Ik denk van wel...!

overleenZoon vindt het fijn op zijn nieuwe school. Hij staat stevig in zijn schoenen, heeft leuke contacten- op school, nooit na school - en weet waar hij het voor doet. In een gesprek afgelopen weekend kwamen we maar weer eens op het roken. In zijn klas wordt door bijna iedereen gerookt. Hij gaf aan elke keer te bedanken voor de hem aangeboden stinkstokjes, maar dat hij ook wel eens getriggerd wordt het toch te proberen. Dat heeft hij nooit gedaan, gelukkig. Maar ik begrijp wel dat je echt sterk moet zijn om te weigeren als je de enige bent die niet rookt. Groepsdruk is groot. We hebben hem nog maar eens voorgerekend dat het, behalve slecht voor je, ook heel erg duur is. En dat je altijd een keus hebt.

Verder meldde hij nog even over een jongen op een gestolen scooter: “die zet hij twee straten verderop aan de ketting. Zijn ouders weten van niets”.
En over uitgaan, rondhangen en vervelen hebben we het regelmatig.
Ouders die een straatverbod hebben zijn best normaal in zijn schoolomgeving.

Aan de ene kant schrik ik daarvan. Want natuurlijk wil ik een veilige omgeving voor mijn kind. Maar aan de andere kant is het ook de realiteit. Helaas. Wij reiken hem de tools aan er mee te handelen en ik heb het vertrouwen dat hij dat ook doet.

Bij Dochter in de (havo-vwo) brugklas is het nog wat onschuldiger. Het verschil in niveau zal zeker meespelen. Daar is het “meidenvenijn” begonnen. Dochter was er even door van slag, maar heeft het over haar schouder gegooid en nu gekozen voor een ander groepje meisjes. Voor haar ook een les: het liefst heeft ze dat iedereen aardig is voor elkaar. En dat iedereen het fijn heeft op school. Gelukkig kan ze inzien dat dat niet haar taak is en kiest ze ervoor het in ieder geval zelf leuk te hebben.

Ze leren vast heel veel op de middelbare school.
Maar kan dat ook anders? Ik denk van wel…..!

Mascha Groenman is leerkracht op een basisschool in Bergen en moeder van twee kinderen, waarvan de oudste PDD-nos en dyslexie heeft en de jongste hoog/meer begaafd is. Dit is haar eigen blog
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief