Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'De meest simpele en goedkope manier om het contact tussen mensen te vergroten is...'

28 december 2016

Lezen. Het klinkt oversimplistisch, maar de Amerikaanse Pam Allyn ziet het als het antwoord op de vraag hoe je empathie kan ontwikkelen bij kinderen. Het werd haar duidelijk temidden van een misdaad waarin ze zich begaf, waarbij ze een jonge dief recht in de ogen keek en bedacht hoe hij zich wellicht anders had kunnen ontwikkelen als hij meer had gelezen of vaker was voorgelezen. Dat lijkt een rechtlijnige redenering, maar Allyn legt in haar artikel op Psychology Today uit welke belangrijke kwaliteiten worden geoefend door veel te lezen.

Top-Five-Bad-Reading-Habits-You-Should-Avoid-At-All-CostsLees hieronder een samenvatting van Allyns artikel: 'Raising a Reader: Learning Empathy'.

Allyn gelooft dat elk kind op de wereld de mogelijkheid heeft om empathie te ontwikkelen. Om de emoties en perspectieven van anderen te begrijpen en te respecteren. Empathie is volgens haar iets dat je kan leren en dus beïnvloed wordt en afhankelijk is van hoe onderwijzers en opvoeders hiermee omgaan.

De meest simpele en goedkope manier om het contact tussen mensen te vergroten is lezen.

Redenen daarvoor zijn:

Lezen geeft kinderen de kans om een wereld buiten de eigen wereld te conceptualiseren

Onze eigen gedachten en wereld zijn de norm voor alles wat we doen. Door in een verhaal te duiken stap je in de wereld van een ander, van de menselijke ervaring. Hoewel de tijd dat men zich in een andere wereld begeeft beperkt is, is de vaardigheid om de wereld door andermans ogen te zien blijvend.

Door een 'band' op te bouwen met de karakters in boeken, ervaren kinderen dat verhalen van iedereen zijn. Boeken zijn zoewel spiegels als ramen.

Lezen geeft de mogelijkheid om verschillende perspectieven in te nemen 

Leren dat er meerdere kanten van een verhaal zijn is een uitdaging voor ieder mens. Het is abstract en kan ver weg staan. Blootstelling aan een breed genre van teksten met verschillende perspectieven kan ertoe leiden dat ieder kind ervaart dat elke persoon eenzelfde situatie verschillend interpreteert.

Hardop lezen geeft kinderen de kans om hun luistervaardigheden te oefenen

Door zich te verdiepen in een verhaal, leren kinderen de fundamentele vaardigheid om empathie voor anderen te hebben. Een belangrijk onderdeel daarvan is luisteren. Door je over te geven aan een verhaal, leer je je open te stellen en de gedachten van anderen te absorberen.

Lezen vergroot het bewustzijn van het maken van eigen keuzes en een mindful leven leiden 

Zelfbewustzijn vraagt dat je terug kan kijken op je eigen handelen en dat van anderen. Dat kan je oefenen door te lezen over hoe anderen dat doen en je je eigen reacties voor te stellen. Verhalen demonstreren het belang van rekening houden met andermans gevoelens.

Allyn concludeert dat het ontwikkelen van empathie het begin is van vreedzaam samenleven: 'Knowing that everyone in the world has a story, is how peace begins.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief