Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De lerares krijgt een bos bloemen: 'Juf, heb je toch een vriendje...?'

18 augustus 2016

Het is Valentijnsdag als de adjunct-directeur de klas van Lonneke Bindels binnenstapt en haar een bos bloemen overhandigt. Ze krijgt een flinke blos, want ze heeft geen vaste partner en de kinderen in de klas beginnen flink te joelen en te fluiten... Haar blog over de bijzondere band met haar klas.

bos_bloemen_Rode_rozen_a_160041De dynamiek in elke groep is anders, en als leerkracht in het basisonderwijs heb je het voordeel dat je de kinderen vaak de gehele dag om je heen hebt zodat je een intensieve band met hen kan opbouwen. Dat is heel anders dan in het voortgezet onderwijs waar je je leerlingen vaak minder frequent ontmoet.

In het verleden heb ik op persoonlijk vlak het een en ander meegemaakt. Heftige gebeurtenissen die een leven even flink opschudden. Geloof het of niet, het was voor mij heel goed om elke dag weer naar mijn combinatiegroep 6/7 te mogen. En ik had echt een heerlijke club kinderen. Als ze aan me zagen dat ik het even moeilijk had, dan vroegen ze wat er was. Dan legde ik kort uit waarom ik het wat moeilijk had die dag. Dat kon dan aanleiding zijn voor  mooie groepsgesprekken en begrip voor elkaar.

Op 14 februari dat jaar was het een schoolmiddag als alle andere. We waren net begonnen aan een geschiedenisles (heerlijk) toen er aan de deur van het lokaal werd geklopt en de adjunct-directeur mij een mooie bos bloemen overhandigde en zei - terwijl ze mijn verbazing zag - 'Ik weet ook van niets. Deze zijn net door de bloemist hier voor jou afgeleverd'.

Wetende dat ik op dat moment geen vaste partner in mijn leven had, gaf ze me een vette knipoog en liep de klas weer uit. Uit de klas steeg gejoel en gefluit op: 'Juf, heb je toch een vriendje? Het is Valentijnsdag vandaag he?'

Met een flinke blos op mijn wangen ging ik in gedachten na, van wie ik deze bloemen toch zou hebben gekregen. Ik kon wel iemand bedenken, maar toch. De geschiedenisles werd wat aangepast. In plaats van leren over ontdekkingsreizigers gingen we het hebben over de herkomst van Valentijnsdag. Het viel me wel op dat de club wat onrustig bleef, en elkaar veelbetekenende blikken toewierp.

Lees verder.

Lonneke Bindels is trainer/coach in het onderwijs en blogger.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief