Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Wat een aardig woord, bemoediging of extra inspanning met iemand kan doen'

1 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Mathijs ter Bork werd als leraar geprikkeld door vragen die over zijn kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Zijn bijdrage. 'Wat een aardig woord, bemoediging of extra inspanning met iemand kan doen'.Dat ik met mensen wilde werken was al vroeg duidelijk. Al vroeg presenteerde ik allerlei kindershows en activiteiten. Zorgen dat anderen zich vermaken, dat vond ik toen al erg leuk.  Op mijn zeventiende kreeg ik een bijbaantje in de horeca. Ik genoot van het leuke contact en ik kickte erop om mensen die chagrijnig of moe op het terras kwamen zitten zo te bedienen, dat ze opgewekt en vrolijk het terras verlieten. Daar werd me nogmaals duidelijk wat een aardig woord, een bemoediging of een extra inspanning met iemand kan doen.

Van mijn vader heb ik altijd geleerd iedereen te respecteren. Hij was leraar en maakte ons al vroeg bewust van de kwaliteiten van anderen. Mijn ouders hebben ons altijd opgevoed met de positieve insteek; zo doen we het, in plaats van dit moet je niet doen. Het woordje ‘niet’ kwam weinig voor in huize Ter Bork.

Ik had het geluk op te groeien in een huis vol kansen en mogelijkheden. Als leerkracht probeer ik bij mijn leerlingen hetzelfde over te brengen. Ik wijs kinderen op hun talenten en ik wijs de groep op elkaars talenten. Samen zijn we super sterk en hebben we elkaar nodig.

Mathijs ter Bork
PO-leraar van het jaar 2010-2011 


Heb je zelf een bijdarge als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  


Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, komt naar Nederland en geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoeten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief