Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Sterk spul: intrinsieke motivatie…'

8 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Dennis Oomen werd geprikkeld door vragen die over zijn kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Zijn bijdrage.  'Sterk spul: intrinsieke motivatie…'.Naast een enorme lijst aan eigenschappen die ik van mijn ouders heb meegekregen, is er een periode uit mijn leven die bepalend is geweest: de pubertijd, want die heb ik grotendeels overgeslagen. Loskomen van familie(bedrijf) heb ik pas veel later gedaan. Toen ik eind twintig was ging datgene dat ik deed, me enorm tegenstaan. Ik kreeg een sterke drang naar iets nieuws. Iets dat ik echt graag ‘zelf’ wilde doen. Een aantal studies volgde. Er ging een nieuwe wereld voor me open waarbij ik zelf het heft in handen heb genomen. Ik werkte in de horeca, deed de pabo in de avonduren en liep daarbij stages, verbouwde ons huis en werd voor de eerste keer vader. Ik had superveel energie en leek te vliegen.

De verklaring zit hem volgens mij in een enorme dosis intrinsieke motivatie. Mijn drijfveer was enorm en ik wist precies waar ik het allemaal voor deed. Ik wilde zo graag mezelf ontwikkelen om zodoende mijn leven een andere richting geven.

Sterk spul: intrinsieke motivatie…

Dennis Oomen
De Stuifhoek in Made

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, is in Nederland en geeft het antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij ontmoeten Mr. Kanamori en elkaar tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief