Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'Leren dat je elkaar nodig hebt om dromen waar te maken'

26 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Sanne Janssen werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar/mens die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. De leraar die ik ben: 'Leren dat je elkaar nodig hebt om dromen waar te maken'.

Je basisschooltijd, de leukste tijd? Terugkijkend op mijn eigen schooltijd kan ik deze uitspraak alleen maar beamen. Maar heeft deze onbezorgde schooltijd ervoor gezorgd dat ik nu de leraar ben die ik graag wil zijn? Ook dat kan ik beamen. Door zelf terug te kunnen kijken op een leuke tijd weet ik ook wat ik belangrijk vind in mijn onderwijs in deze huidige samenleving.

Je dromen volgen…dat is iets wat ik mijn kinderen met mijn onderwijs mee wil geven. Zonder dromen kom je nergens. Door te dromen, door op elkaar te bouwen, door elkaar te vertrouwen, door in elkaars positieve krachten te geloven kun je verder komen. Kinderen moeten ervaren en leren dat ze elkaar nodig hebben om hun dromen waar te maken.

Leren doe je met hoofd, hand en hart. Voor mij zijn het drie belangrijke begrippen in mijn kijk op kinderen. Als leerkracht, kijk in het geheel naar kinderen. Om kinderen goed te kunnen laten functioneren en door ze te laten leren, vind ik het belangrijk om tijdens het leren aandacht te hebben voor het leren met je hoofd, hand en hart! Met deze drie aspecten kunnen kinderen naar mijn idee leren.

In mijn dagelijkse onderwijs vind ik het belangrijk om bij deze drie begrippen stil te staan en deze centraal te hebben staan in mijn onderwijs. Kinderen moeten weten dat ieder kind anders is en dat ieder kind op zijn eigen manier leert en daarmee zijn eigen talenten ontwikkelt. Kinderen moeten zich vrij voelen om naar school te komen en moeten het gevoel hebben dat ik, als leerkracht, respect heb en open sta voor ieder talent. Daardoor kan ieder kind zijn of haar eigen talent verder ontwikkelen.

Sanne Janssen
Leerkracht KC de Ontdekking te ‘s-Hertogenbosch

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, geeft antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij hebben Mr. Kanamori en elkaar ontmoet tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief