Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De leraar die ik ben: 'De meester die ik als kind had, gaf geen ruimte'

29 september 2012

De authenticiteit van Mr. Kanamori, zijn oprechtheid en zijn visie op onderwijs, is een voorbeeld voor veel leraren. Mara de Groot werd geprikkeld door vragen die over haar kern als leraar gaan. Waarom ben jij de leraar/mens die je bent? Wat zijn sleutelervaringen in jouw biografie en waar haal jij inspiratie vandaan? Haar bijdrage. De leraar die ik ben: 'De meester die ik als kind had, gaf geen ruimte'.

Wat maakt mij de stamgroepleider die ik nu ben? Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe? Dan moet ik terug naar mijn basisschool tijd. Ik had een leuke juf in groep 3, die mij de ruimte gaf om mezelf te zijn , wel met duidelijke regels en afspraken. Ik vond het leuk om verhalen te vertellen en daar kreeg ik de ruimte voor. Er was ook een goede sfeer Ik voelde mij gezien, geaccepteerd en gewaardeerd.

Toen ik naar groep 6 ging fuseerde mijn school met een andere school. Er kwamen twee groepen bij elkaar. De meester die ik kreeg, gaf geen ruimte. Hij was autoritair en stond niet open voor de ideeën van kinderen. De twee groepen zijn dat jaar nooit echt één groep geworden. Ik had het niet naar mijn zin, maar dat zag de meester niet. Ik kreeg vooral te horen dat ik vervelend was, brutaal en niet goed luisterde. Ik voelde mij niet gezien, geaccepteerd en gewaardeerd.

In groep 8 was ik erg onzeker over rekenen. Dit werd afgedaan als 'niet goed kunnen rekenen'. Voor mij was het beter geweest als ik samen met de meester erover had kunnen praten.

Op het voortgezet onderwijs zat ik in een klas waar iedereen druk was met hoe hij/ zij eruit zag. Ik voelde de groepsdruk toenemen en dat benauwde mij ontzettend. Ik wilde gewoon mezelf zijn met mijn eigen mening. Regelmatig werden kinderen gepest, ook ik. Wat een zeer vervelende ervaring was.

Ik vind het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen op school en binnen  de stamgroep. Als kinderen zichzelf kunnen zijn en zich gezien, geaccepteerd en gewaardeerd voelen, kunnen ze zich optimaal ontwikkelen en uitgroeien tot krachtige en evenwichtige personen. Ik kan de kinderen begeleiden bij het ontwikkelen van hun eigen leerproces en mens zijn. Dat is waar ik elke dag van geniet.

Mara de Groot

Heb je zelf een bijdrage als leraar voor hetkind?
Stuur je tekst naar [email protected]  

Meester Kanamori, de bekendste leerkracht van Japan, geeft antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief. Duizenden leraren en schoolleiders in Nederland  omarmen deze opdracht. Zij hebben Mr. Kanamori en elkaar ontmoet tijdens diens bezoek aan Nederland, tussen 3 en 12 september 2012. In deze tijden van grootste plannen en structuurwijzigingen in de politiek, laten zij zien dat het de mens zelf is die het verschil kan maken.

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief