Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De kerstcrea van school, dit jaar georganiseerd door de kinderen zelf

23 december 2016

Zoals elk jaar, staat er ook dit jaar weer een ‘kerstcrea’ op het programma van de Ranonkel in Someren. Dit jaar stelt Nynke Postuma voor om in de werkgroep daarvoor plaats te nemen, maar dan wel samen met de plusklas die ze begeleidt sinds kort. Vanaf het moment dat de kinderen gevraagd wordt mee te organiseren, komen ze in actie en laten ze kanten van zichzelf zien die ze misschien nog niet eerder hadden (kunnen) laten zien.


kersttakAl jaren wordt er voor de hele school, op een woensdagochtend vlak voor kerstmis, een kerstcrea georganiseerd. De kerstcreawerkgroep zit al weken van tevoren met elkaar samen. Knutselwerkjes worden bedacht, materialen gekocht en voorbeeldkaarten gemaakt. Dit, en een flink aantal hulpouders op de ochtend zelf, maken het tot een geslaagde ochtend voor veel kinderen.

Dit jaar bood ik aan om in de werkgroep deel te nemen, maar dan wel samen met de kinderen uit de plusklas (die ik sinds dit schooljaar draai).

En zo kwam het dat ik de kinderen uit de plusklas vroeg of ze wilden helpen met het organiseren. ‘Ik ben niet goed in knutselen, maar wel in organiseren!’ Fanatiek gingen ze aan de slag. Na een eerste brainstorm waren ze het er over eens dat er naast knutselwerkjes ook workshops toneel, muziek en koken gegeven moesten gaan worden. Dus kritisch naar zichzelf, ouders en leerkrachten kijken, op zoek naar wie daar zijn talenten heeft liggen…

Uitprobeersels werden gemaakt, overleggen met de andere werkgroepleden werden gevoerd, materialen werden ingekocht, intekenlijsten en presentaties werden voorbereid, brieven voor de hulpouders werden uitgedeeld… Ja, wekenlang waren ze druk met de voorbereidingen.

En toen was het zover… Wat heb ik trots, genietend en verbaasd rondgelopen op een goed geoliede kerstcrea.

Trots op mijn plusklassers die zelf workshops gaven, die met een natuurlijke leidersrol zonder problemen groepen kinderen op een goede manier aan het werk zetten.
Genietend bij de ouders en leerkrachten die aangesproken waren op hun kwaliteiten op het gebied van toneel en muziek. En wat prachtig om te zien hoe sommige kinderen juist bij die workshops helemaal tot hun recht kwamen!
En verbaasd bij de ietwat gemakkelijk uitgevallen, zich nooit druk makende invaller, die nu helemaal in zijn element met keyboard, grote trom en enkele kleine muziekinstrumentjes samen met de kinderen de mooiste showtjes weggaf!

Nynke Postuma is leerkracht op De Ranonkel in Someren. Ze is getrouwd met Ralph en moeder van twee jongens, Jorrit (10) en Siem (8).
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief