Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'De kans om voor één keer zelf zijn leerling te zijn...'

14 augustus 2012

Meer dan 4000 mensen gaan meester Kanamori ontmoeten tussen 3 en 12 september. Met een groot aantal mensen wordt zijn 'schoolreis' door Nederland vormgegeven. In de aanloop komt een aantal organisatoren aan het woord in een korte inspirerende bijdrage. Vandaag: Merlijn Wentzel van De Leerschool: 'De kans om voor één keer zelf zijn leerling te zijn, zal ik niet laten liggen.''

Pesten

Graag had ik zelf bij meester Kanamori in de klas gezeten. Dan had ik de belangrijkste levenslessen al in groep 6 geleerd en hoefde ik nu niet zoveel in te halen. Ik zie Kanamori als een voorbeeld van een leraar die het verschil maakt in de levens van kinderen.

Onlangs zag ik een aflevering van het KRO-televisieprogramma De Reünie. Eén van de leerlingen vertelde dat de twee jaar bij meester Jacques Vriens de enige gelukkige tijd van haar jeugd was. Alle jaren daarvoor én daarna werd zij ernstig gepest. De ervaring bij meester Vriens dat zij wél iets waard was en wel degelijk warme relaties met anderen kon hebben en de vriendin die ze in die klas opdeed, hebben haar er later van weerhouden uit het leven te stappen.

In zijn inleiding over dit meisje zei de presentator van het programma dat zij ongelukkig was totdat zij in de klas kwam bij een meester die pesten gewoonweg niet tolereerde. Ik moest meteen aan Kanamori denken. Met een verontwaardigde ram van zijn vuist tegen het schoolbord maakte hij zijn groep 6 duidelijk dat pesten door hem niet gepikt wordt.

Het klinkt zo eenvoudig: een leraar die pesten in zijn klas niet tolereert, triviaal bijna. Geen enkele leerkracht wil dat zijn leerlingen gepest worden. En toch worden levens erdoor verwoest. Het zou fantastisch zijn als alle leerkrachten en alle andere mensen leren om kinderen zo te begeleiden dat zij er op gericht raken zichzelf en elkaar gelukkig te maken. De sleutel daartoe ligt bij mensen zoals meester Vriens, meester Kanamori en al onze eigen Nederlandse Kanamori’s.

De kans om voor één keer zelf zijn leerling te zijn, zal ik niet laten liggen.

Merlijn Wentzel
De Leerschool
www.deleerschool.nl

Wilt u zelf meester Kanamori ontmoeten Klik dan hier voor de laatste informatie over kaartverkoop. Op enkele plaatsen zijn nog tickets te bestellen. Tijdens de Kanamori-week is een gratis onderwijskrant te verkrijgen van hetkind en is het boek  'Inochi no kyokasho - Levenslessen van meester Kanamori'  te koop. Meer info volgt via deze website.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief