Creatief denken: ‘Je eigen logische bubbel’
22 maart 2015
Vertrouwen in eigen kunnen, op je eigen gedachten, is belangrijk voor de ontwikkeling van zelf-vertrouwen. Rob de Haas introduceert werkvormen waarmee elke leerling tijd en ruimte krijgt om helemaal zelfstandig, in alle rust, bewust en gericht, over een onderwerp na te denken. Geen schreeuwende, afleidende enthousiastelingen of ‘nee joh, dat kan niet’ of ‘wat jij zegt, is gewoon stom’ . Maar een paar minuten voor jezelf in je ‘Eigen Logische Bubbel’.De denktechniek ‘Eigen Logische Bubbel’ (ELB) biedt iedere leerling voor zichzelf de ruimte om helemaal zelfstandig, in stilte, eigen gedachten op te laten komen en daardoor over zichzelf – en je gedrag – te leren nadenken! Het idee om stil te staan bij die gedachtes is zo oud als de mensheid en wordt tot aan de dag van vandaag in alle wijsheidstradities gestimuleerd. Zo ondergaan leiders over de hele wereld ‘wilderness passages’ om op ver afgelegen gebieden, dicht bij de natuur, enkele dagen helemaal alleen door te brengen. Ze denken na over levensvragen als ‘wat is het dat mijn aandacht vraagt?’ of ‘wat is nu mijn werkelijke bijdrage?’.
Maar ook dichter bij huis, is het leven doorspekt met momenten. Even stilte voor het eten, een kort gebed of een meditatieve oefeningen. Het gaat in alle situaties over onze aandacht, onze gedachten.
Wat betekent dat voor jouw als leraar in de klas? Je kunt een hele groep kinderen vragen wat ze ’s middags op het schoolplein zouden willen doen. Waarschijnlijk hoor je alleen de grootste schreeuwers. In plaats daarvan zou je iedereen kunnen vragen om in stilte een paar dingen op te schrijven die ze graag zouden willen doen. Vervolgens kun je ieder kind vragen om in groepjes van vier kort te vertellen wat hij/zou bedacht heeft. Ze leren te vertrouwen op hun ‘eigen logische bubbel’. En ze horen en leren dat iedereen dus eigenlijk z’n eigen gedachtes heeft.
Ook als er iets in de klas gebeurd is, kan ELB van grote waarde zijn. Het is eigenlijk zo eenvoudig en belangrijk, voor iedereen. Je vraagt je meteen af waarom we het dan niet gewoon veel meer toepassen?
Rob de Haas opereert onder de naam Orange Field.
Hij heeft een passie voor leren, creatief denken en Oosterse filosofie. Zijn werk is het trainen, ontwerpen en faciliteren van creatieve (denk)processen, leiderschapstrajecten en kenmerkt zich door ‘serieuze creativiteit’ met een relativerende glimlach.
Reacties