Column: 'Verwondering, je weet niet wat het betekent, maar van binnen voel je het kriebelen'
4 mei 2016
De meeste ouders hebben bij de opvoeding van hun kinderen vooropgezette ideeën en waarden. Deze willen ze aan hun kinderen overdragen. Zo ook vader Jeroen de Jong, die goede ervaring heeft met kunst. Hij zou zijn kinderen meenemen naar musea, tentoonstellingen bezoeken. Zij zouden echte culturele burgers worden. Maar dat liep iets anders. Dit is een column van zijn hand die eerder op kiind.nl verscheen. 'Verwondering. je weet niet wat het betekent, maar van binnen voel je het kriebelen.'In een koud en donker Keulen, eind jaren tachtig, snapte ik opeens wat de kracht van kunst was. Ik was vijftien jaar en werd samen met mijn klasgenoten losgelaten in het Museum Ludwig, waar een grote overzichtstentoonstelling van Andy Warhol te zien was. De gigantische doeken met felle kleuren en herhalingen van bloemen, Marilyn Monroe, Mao, Coca Cola, Campbell's Soup en ook van mijn eigen koningin Beatrix knalden mijn hoofd binnen en lieten me sprakeloos achter. Dit betekende niets, hier waren geen woorden voor. Dit ging alleen over ervaren en verwonderen.
Andy Warhol zette me op het spoor van de verwondering. Ik ontdekte literatuur en film. Ik maakte er mijn studie van en ging zelfs bij een culturele instelling werken. En natuurlijk zou ik er alles aan doen om mijn kinderen veel eerder dan ikzelf die waardering voor kunst bij te brengen. Ik zou ze meenemen naar musea, we zouden tentoonstellingen bezoeken. Zij zouden echte culturele burgers worden. Die zowel klassieke muziek als de impressionistische schilderkunst zouden waarderen.
Nou, dat is niet helemaal gelukt. We gaan maar weinig naar musea en zelfs de culturele festivals bij ons in de stad zien we lang niet allemaal. Want er is altijd wel een judotoernooi of een dansles of een familiebezoek. Of we zijn gewoon moe. Of lui. En eigenlijk interesseert klassieke muziek mijzelf ook niet zo veel.
Dus laat ik het ook maar weer los. Muziek zullen ze zelf moeten ontdekken. De meeste musea ook. Maar voor de broodnodige compensatie zijn we wel lid van het mooie kunsttijdschrift Dada. Ook hebben we 'Een hele kunst' al drie keer voorgelezen. We zijn nu goed thuis in de 50 hoogtepunten van de Nederlandse kunst. Van de gebroeders van Limburg en Rembrandt tot Piet Hein Eek en Henny Vrienten. Schilderijen van Vincent van Gogh worden herkend, als 'Oh dat is van die man met dat oor'.
Lees verder.
Jeroen de Jong is columnist bij Kiind Magazine en als De Praktijkvader op een missie om vaders te laten ervaren hoe ze de vader kunnen worden die ze echt willen zijn.
Reacties