Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: 'Het woord toets is al zo verschrikkelijk spannend. Voortaan noemen we het kroketten!'

20 augustus 2016

Toets. 'Het is gewoon een rottig woord', weet een leerling uit de klas van Dennis Oomen. Laat hij daar gelukkig een oplossing voor hebben, die een stuk minder vervelend klinkt.  Zijn column, geschreven in 2012.

“Yes, rekentoets!”, klinkt het uit de mond van Bram wanneer ik met een stapel toetsboeken in mijn handen sta. Het buurmeisje van Bram is plotseling minder goed gemutst. Ze voelt zich duidelijk niet meer op haar gemak en kijkt stuurs voor zich uit. Nadat ik heb uitgelegd wat de bedoeling is gaan de kinderen aan de slag.

Buurmeisje Sara echter niet. Zij blokkeert volledig. Haar gezicht verkrampt en ze vecht tegen de tranen. Wanneer ik op mijn hielen naast haar ga zitten en vraag wat er aan de hand is zegt ze met een breekbaar piepstemmetje: “Dit kan ik niet. Vorig jaar ook al niet”. Ze schudt met haar hoofd. Dikke tranen vallen op haar opgavenblad.

Uitleg over het nut van een toets lijkt me nu op zijn plaats. Ik vraag de kinderen de potloden neer te leggen en ga direct het gesprek met ze aan. We komen er samen achter dat een toets slechts een woord is voor iets waaraan je kunt zien wat je allemaal al kunt. Wat je nog moeilijk vindt kun je nog extra oefenen. Niet meer en niet minder.

“Het woord toets is alleen zo verschrikkelijk spannend”, zegt Bieke. “Het is gewoon een rottig woord”, roept Jeroen. Sara knikt instemmend, terwijl ze haar tranen wegveegt. “Oké, dan is het woord toets vanaf nu een verboden woord. Voortaan heten de dingen die in deze oranje boekjes staan kroket”. De klas kijkt me vol ongeloof aan waarna iedereen met een glimlach verder gaat met het werk.

Nadat de afgelopen periode de nodige woord-, lees- en presentatiekroketten de revue zijn gepasseerd sta ik weer met het stapeltje oranje kroketboeken in mijn handen. Wanneer de kinderen gaan pauzeren komt Sara trots naar me toe.  “Meneer, ik ben ook al klaar. Het is gelukt en die kroketten mogen nu wel weer weg!”

Dennis Oomen was tot 2104 leraar en werkte op De Stuifhoek in Made.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief