Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: Genieten van het 'niks doen'

29 november 2016

Kim van Haeften is als docente actief op basisschool De Torenuil in IJsselstein. Na Sinterklaas merkte ze dat de kinderen zelf heel goed kunnen aangeven wat nodig is, als je het maar wilt horen. Haar column 'Genieten van het niks doen' uit de praktijk.

verveeld‘Hoe kan het nou dat Jay, uit zichzelf, bedacht dat het fijner was om te spelen met het Sint-speelgoed als Amin weer terug was van de dokter? ‘

Zo startte Roos, mijn studente, ons gesprek. Ik dacht na en antwoordde: ‘Ten eerste omdat het een geweldig sociaal emotioneel gevoelig kind is dat zich heeft voorgenomen om de beste probleemoplosser van groep 3 te worden en ten tweede omdat wij samen in de groep die ruimte gecreëerd hebben.’

Na Sinterklaas konden we weer aan het werk, dacht ik. Maar de kinderen niet. Ze hadden het nodig om elkaar weer even te ontmoeten en dat ging niet zonder slag of stoot.  De kinderen kwamen massaal op mij af na de overblijf en wilden het liefst allemaal ‘gelijk-krijgen’ van mij. Ondertussen rende er twee door de klas en zat een kind te lezen. En daar was ik, het ‘stralende middelpunt’!

Wat ging ik nou doen, pedagogisch tactisch gezien?

Ik liet ze aan tafel plaatsnemen met de belofte dat ik ze zou ‘zien’!  Toen bedacht ik dat het handig was om al die probleempjes wel eens even in de kring op te gaan lossen. ‘Nou dat wordt weer lang praten’ en ‘nou we mochten toch altijd met een groepje op de gang oplossen met maatjes en tips’ en  ‘kunnen we beginnen’ en ‘maar ik moet met twee groepjes iets uitpraten’. Ik hoorde het ze vrijwel tegelijk zeggen.

Na even een pas op de plaats te hebben gemaakt, gebeurde het volgende: zij op de gang, groepje voor groepje, met hun belofte dat het snel zou gaan i.v.m. de rest van het programma en het verzoek van de ‘juf in wording’ Marit dat er op de gang zou worden gefluisterd. Dat was geweldig, want ik had net daarvoor kinderen uit de gang geplukt, vanwege geluidsoverlast voor groep 8.  En ik keek naar mezelf:  genietend en glunderend en ‘niks doend’ op de gang.

Kinderen hard gewerkt en tevreden.

Kim van Haeften, leerkracht groep 3 van De Torenuil in IJsselstein.
Kim schreef deze column n.a.v. het traject Pedagogische Tact die ze bij het NIVOZ volgt.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief