Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: 'De snelkookpan die school heet'

20 juni 2013

Op de eerste tropisch warme avond tikt lerares Angeline Smits haar wekelijks bijdrage, in de hangmat, op de iPad,  onder begeleiding van een vogelorkest.  De onderwerpen schieten door haar hoofd. Maar dat hoofd is te vol. Einde-schooljaar-stress. Haar blog: 'Het is tijd voor rust in de snelkookpan die school heet'. 

Erg praktisch is het niet, maar ik hou vol. Zonde om nu binnen achter de pc te zitten. Dan maar geen stapels boeken om ter inspiratie. 1001 onderwerpen komen voorbij in mijn hoofd. Van samen zingen, groepsdynamiek, leesfeesten, tot gezond eten uit de schooltuin, CITO zin en onzin, einde-schooljaar-stress…..

Mijn hoofd is te vol. Steeds komt dat langer en langer wordende ‘TO DO’ lijstje weer in beeld. Een schooljaar afronden op de ene school en warmdraaien voor een andere baan op de volgende school. Ik heb zelf gekozen voor variatie en uitdaging. Dat betekent dat ik nu van de Indianendans naar de formatiebespreking ren.

Een dagboekfragmentje uit mijn allereerste zomer in het onderwijs, ruim 10 jaar geleden.

Wilde vandaag aan mijn studie……….uitstellen, uitstellen: ben ik ’n meester in en zal ik wel nooit afleren. Ik heb ter inspiratie mijn dagboek erbij gepakt. Die heftige laatste paar weken van ’t schooljaar. Wat een hectiek en wat een chaos! Nergens een rustig plekje meer te vinden in deze maand, in deze school. De kinderen worden he-le-maal gek! Doodmoe van het ’s avonds veel te laat buitenspelen. Hyper actief van al die activiteiten in en om de school. Musical van groep acht met repetities in de aula. 30 Pubers stuiterend door de gangen. Zie dit filmpje: vierjarige Khadya, uit mijn groep loopt, met nog pakweg vijf kinderen in haar kielzog, in polonaise door de gangen. Op zich geen punt, als ze maar terugkomt. Sportdag. Schoolreisje. Uitzwaaien van alle andere klassen die op schoolreisje gaan (een week lang elke dag een).  En tussen de bedrijven door rapporten maken, oudergesprekken voeren. Nog even een extra speeltuinmiddag op de valreep. Eindfeest met dansvoorstelling en barbecue toe. Wie heeft nou ooit verzonnen dat dit allemaal aan het einde van het schooljaar plaats moet vinden?

We kunnen zelf keuzes maken in dat wat we doen en dat wat we laten.

Een bekende uit de time management cursus voor beginners……

Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?
Moet ik dit nu doen?

Terug naar het nu, terug naar de hangmat. Het is tijd voor rust in de snelkookpan die school heet. Toch maar even ‘het Tao van onderwijs’ erbij gepakt. (Uit de Tao Te Ching van Lao Tse). Op zoek naar een mooi citaat om morgen in gedachten mee te nemen.

Wie plooibaar is, is superieur.


Angeline Smits schijft een serie korte verhalen over haar onderwijsleven en -praktijk. Ze is werkzaam bij de Stichting Villa Primair en betrokken bij de Villa Academie. Daarnaast staat ze twee dagen per week voor de klas.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief