Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Column: Dat maken we zelf wel uit…

24 mei 2016

Ellen Emonds, leraar van het Jaar 2012 en destijds leerkracht op OBS de Bonckert, maakt werk van het principe partnerschap met haar groep. In deze column nemen kinderen het initiatief en Ellen verstaat dat goed. Dat weten haar leerlingen.

clarinet-86157_960_720
Nog twee weken en dan is het schooljaar voorbij. Groep 8 maakt zich op voor een groots afscheid en is druk bezig met het voorbereiden van de musical. We hebben het onszelf niet gemakkelijk gemaakt. Mij wordt het allemaal wat te heet onder de voeten. Ik heb er een hard hoofd in dat we alle twaalf liedjes goed kunnen instuderen. Daarom besluit ik er één te schrappen. Ik heb ook al bedacht welke dat wordt en vertel de kinderen wat ik van plan ben.

In eerste instantie zijn ze het niet met me eens. Ik leg uit wat ik bedoel en waarom ik het beter vind. In tweede instantie verschillen we nog steeds van mening en ook mijn derde en vierde poging levert weinig op.  Jammer, maar ik had er goed over nagedacht en laat het hierbij. Ze zullen uiteindelijk wel snappen dat het zo beter is.

De ochtend verloopt verder oké, al merk ik wel dat de kinderen wat meer met elkaar bezig zijnn dan met mij. Ik haal even koffie en als ik terugkom, staat één van de kinderen op en vertelt me dat ze met elkaar afgesproken hebben dat ze het een slecht idee van me vinden. ‘Jij vindt het nu lastig, maar volgens mij moeten wíj het zingen en is het ook ónze musical. Wij vinden het een mooi lied, dus gaan we het wel doen.’ De jongen loopt naar de radio, zet het nummer op en de hele klas staat op en begint te zingen. Weliswaar met de tekst in de hand en een beetje vals, maar toch vastberaden.

Ik ben  verrast door hun actie en zeg na afloop dat ik er dan nog wel even over na zou denken. Lynn zegt daarop: ‘Nee, dat hebben wij al gedaan en dit maken we nu zelf wel even uit.’ Ze lacht lief naar me en iedereen gaat weer aan het werk.

Het werd een mooie musical, met alle liedjes!

Ellen Emonds was leerkracht van groep 8 op OBS de Bonckert en werkt nu als docent Pedagogische Tact bij NIVOZ

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief