Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Bewust ouderschap: ‘Ik ben al een bewuste ouder, want ik koos bewust voor het ouderschap’

23 september 2015

De meeste mensen overkomt het ouderschap niet zomaar. Maar volgens coach Anouk van der Schans maakt dat ze nog niet per definitie een bewuste ouder. Haar definitie van bewust ouderschap ligt net even anders, en de legitimering van haar visie vindt ze vooral bij leraar en auteur Eckhart Tolle. ‘Ik geloof dat kinderen hun ouders grootste leermeester zijn.’

bewust-ouderschap-2‘There is no single effort more radical in its potential for saving the world
than a transformation of the way we raise our children.’
– Marianne Williamson

Onlangs was ik op een training waar ik vertelde dat ik ouders naar bewust ouderschap begeleid. Waarop mijn gesprekspartner zei dat hij al een bewuste vader was, want hij had bewust gekozen voor het ouderschap. Wat hij daarmee bedoelde was dat het hem niet was overkomen. Maar of dat je nu meteen een bewuste ouder maakt…

Wat is bewust ouderschap dan wel? Ik geloof dat kinderen hun ouders grootste leermeester zijn. Ik geloof namelijk dat als ouders bewust worden van wat hun kind in hen raakt, ze zichzelf pas echt leren kennen en kunnen transformeren. Zodat ze gelukkig en vol liefde zijn en daardoor innerlijke vrede ervaren. Waardoor ze dan weer hun kind de ruimte en vrijheid kunnen geven volledig zichzelf en gelukkig te zijn.

Of zoals Eckhart Tolle zegt: ‘The challenges of parenting can become a great opportunity for spiritual awakening. Becoming a fully conscious parent is the greatest gift you can give to your child.’

En zo zie ik dat helemaal. Laten we de projecties van onze eigen pijn, angsten, overtuigingen en verlangens los, dan zijn onze kinderen vrij om groot te groeien op hun eigen manier en in hun eigen tempo. En dat is wat we onvoorwaardelijke liefde noemen. Liefde waar geen voorwaarden aan verbonden zijn!

Maar hoe bereik je deze staat van bewust ouderschap? Het vraagt van jou als ouder de bereidheid om gewaar te zijn bij al je gevoelens en gedachten. En te beseffen dat die niets met jouw kind te maken hebben maar alles met jezelf. Nog een mooi citaat van Eckhart Tolle legt dit haarfijn uit: ‘Relationships do not cause pain and unhappiness. They bring out the pain and unhappiness that is already in you’. En zo is het ook met kinderen.

Zo vinden we bijvoorbeeld dat onze kinderen naar ons moeten luisteren. Maar kinderen leren niet door te horen wat ze moeten doen, ze leren door na te doen. Als ouder heb je dus een voorbeeldfunctie. Hoe ga jij bijvoorbeeld met je eigen emoties om? Mogen alle emoties er gewoon zijn of worden ze onderdrukt of afgereageerd op iets of iemand anders?

Wat een kind nodig heeft is het vertrouwen dat het OK is zoals het is. Met al z’n emotionele buien en in onze ogen wellicht rare gedragingen. Maar velen van ons praten tegen ons kind meer in termen van wat het allemaal niet mag doen in plaats van wat het wel mag. Kun je de energie verplaatsen van ‘nee’ naar ‘ja’? Kun je de JA in het kind bekrachtigen, zodat het kind voelt dat het goed is zoals het is?

Om dit te kunnen moet je in staat zijn JA tegen jezelf te zeggen. Vind jij jezelf OK zoals je bent of heb je eigenlijk allemaal oordelen over jezelf? Dat is waar bewust ouderschap over gaat. Jezelf helen en transformeren zodat je kinderen vrij zijn hun eigen pad te bewandelen. Zodat ze vanuit hun eigen zijn de wereld een stukje mooier kunnen maken!

Anouk van der Schans heeft een eigen praktijk voor bewust-zijn en bewust ouderschap. Daarnaast is zij oprichter van Happy Kids Make A Better World.

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief