Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 3: Down to Earth!

19 augustus 2017

Acht films komen in aanmerking voor de prijs van Onderwijsfilm van het jaar 2017. Volgende week beslist de vakjury van de NOW (Stichting Nationale Onderwijsweek) welke drie films uiteindelijk genomineerd worden en waaruit u een keuze kunt maken. De komende dagen zetten we ze een voor één in de schijnwerpers. Vandaag: Down to Earth. Op dinsdag 4 oktober is de uiteindelijke prijsuitreiking in filmhuis Lux, in onderwijsstad Nijmegen. Maartje Janssens beschouwt voor. 'De film poogt een ‘wake up call’ te zijn. Wisdom keepers laten ons zien dat we met onze westerse leefstijl de connectie met onszelf, de ander, de natuur en het grotere geheel dreigen te verliezen. Onze zelfzucht en onze materiële verlangens dreigen de mensheid en aarde te vernietigen. Wat betekent dit voor ons onderwijs?'


Net als vorig jaar is stichting NIVOZ – in het bijzonder platform hetkind – betrokken bij de verkiezing van Onderwijsfilm van het jaar. Er is een prijs van de vakjury, die onder voorzitterschap staat van Henk Sissing en Hans Neven. Maar naast een een juryprijs is er ook een publieksprijs. In 2016 gingen beide filmprijzen naar ‘Vergeet me Niet/Forget me Not’. Vanaf vrijdag 25 augustus 2017 kun je op de website van hetkind - op deze plek dus - een keuze maken uit drie genomineerde films/documentaires. Vanaf donderdag 17 augustus beschouwen we de acht films die op de long-list staan voor. Lees voor meer informatie over de Onderwijsfilm van het Jaar en andere activiteiten op de site van de stichting Nationale Onderwijsweek. Dit is aflevering drie.

Down to Earth


In deze documentaire gaat een Nedelrands gezin op zoek naar antwoorden op de vraag ‘hoe een verbonden leven te leiden in onze jachtige wereld’? Zij reizen daartoe de wereld over op zoek naar zogenaamde ‘wisdom keepers’, keepers of the earth’. Ze ontdekken dat de mensen die ze tegen komen, hoe verschillend ook, allen leven vanuit een diep gevoelde verbondenheid met de natuur en de ander, vanuit een spiritueel besef. De film laat zien dat we de originele levenslessen verloren zijn, zoals leren van de seizoenen: je leert te leven met wat er is, je neemt alleen dat wat je nodig hebt. Rode draad in de film is Nowaten, ‘hij die luistert’. In zijn verhaal worden alle verschillende plekken die het gezin aandoet met elkaar verbonden.

De film poogt een ‘wake up call’ te zijn. De ‘wisdom keepers’ laten ons zien dat we met onze westerse leefstijl de connectie met onszelf, de ander, de natuur en het grotere geheel dreigen te verliezen. We leiden volgens hen aan spirituele armoede. Doordat we afhankelijk zijn van machines zijn we ons potentieel aan het verwaarlozen. Onze zelfzucht en onze materiële verlangens dreigen de mensheid en aarde te vernietigen. De film moedigt ons aan op ons ware pad te lopen, weer een spirituele verbinding met de bron te krijgen, en iedereen te zien met een open hart.

Wat betekent deze wake up call voor het onderwijs? Zijn we met het huidige onderwijssysteem op de juiste weg? Wat is de juiste weg? In wat voor een wereld willen we dat onze kinderen terechtkomen? Waartoe willen we hen opvoeden? Hoe begeleiden we hen daarbij? De ‘wisdom keepers’ hebben daar wel ideeën over. Zo laten zij zien dat door goed te kijken en observeren, je achter ieders gave komt. En voor wat betreft de nadruk op leren, draagt de film de boodschap uit: als hart en verstand niet in verbinding staan, komt er niets uit. De film wijst op de grenzeloze mogelijkheden van het menselijk potentieel en doet een oproep aan de jeugd: ‘De jeugd van nu heeft de zwaarste taak van allen. Het is aan hen om een verandering teweeg te brengen.’ Waartoe zou die verandering moeten leiden? ‘Het hebben van de gedachte in je bewustzijn, dat je geeft om anderen. Dat is wat er bij alle mensen naar buiten gebracht moet worden’, aldus Nowaten.

Dit is een trailer van de film

Lees meer:

De andere zeven genomineerde films zijn...


Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief