Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Bíjna chagrijnig door het lege lokaal vandaag, maar toch: 'wij die het belang van luisteren kennen, willen het nu graag andersom ervaren'

5 oktober 2017

Drie leerkrachten uit het team van de Uilenspiegel in Boekel staken vandaag, net als meer dan 50.000 andere leraren. Het team schreef meerdere hartekreten over waarom ze het werk neerleggen. Wij delen hier twee van hun teksten, van Floor Knuit Nouwens en Sjaak van Moorsel.

Luisteren

Misschien is luisteren wel het allerbelangrijkste van mijn vak als leerkracht basisonderwijs. Luisteren naar wat de kinderen vertellen met woorden, luisteren en kijken naar de kinderen die onrustig binnenkomen, ruimte en stiltes maken om te luisteren wat de rustig binnengekomen kinderen laten zien en horen, luisteren wat sommige kinderen met lichaamstaal willen vertellen of willen laten zien.

Ook heb ik het luisteren nodig als ik een vraag stel aan de kinderen, of het klopt wat ik zie en hoor. Als ik op deze manier de dag begonnen ben kunnen we pas echt van start. Pas dan zijn de hoofden open om er nieuwe informatie bij te kunnen laten. Pas dan voelt iedereen zich veilig om te starten met instructies, werken en buitenspelen.

Ook vertel ik even kort hoe het met mij en mijn kinderen gaat en wat we hebben meegemaakt deze week.

Wanneer kinderen zich goed gehoord en gezien voelen hoeven ze dat niet op een ‘gekke, onhandige’  manier te vragen aan elkaar of aan mij. Dan begrijpen wij elkaar. Dan vinden we elkaar.

Iedere dag ga ik met ontzettend veel plezier naar mijn werk. Ik ben helemaal gek van onderwijs en nog gekker op de kinderen (we hebben dan ook wel erg leuke kinderen op Uilenspiegel, natuurlijk!)

Maar vandaag is de school leeg, ik word er bijna chagrijnig van omdat ik vandaag de kinderen niet ontmoet om samen te kunnen knallen.

En als ik bedenk waarom… Omdat WIJ, de leerkrachten ons niet gehoord voelen. Dat is toch echt erg. Wij die zo snappen waar bepaald ‘onrustig’ gedrag vandaan komt, omdat kinderen zich niet gehoord voelen… staan nu zelf in Den Haag om ons te laten horen door ‘actie’. Verschrikkelijk.

Ik hoop dat deze actie niet meer gevoerd hoeft te worden maar dat door een goed gesprek al actie komt. Zodat wij ons gehoord voelen, luisteren door te komen kijken en gesnapt wordt waarom er iets aan jullie gevraagd wordt.

Zie, kijk, luister, ontmoet van te voren en wacht niet tot de onrust er is.

Dank u wel.

Floor Knuit Nouwens is leerkracht op de Uilenspiegel, in haar woorden 'een prachtschool voor ervaringsgericht onderwijs, een team met het hart voor de kinderen en de neuzen dezelfde kant, stoere geëmancipeerde kinderen die al in de onderbouw op kamp gaan om elkaar te ontmoeten en te horen zodat we het schooljaar kunnen starten.'
 

Onstuimig

Donderdag 5 oktober.
Dag van de leraar.
Meestal gebak. Maar vandaag niet.

Het onweert.
De wind waait. De wind waait hard.
Onstuimig.

De regen striemt tegen de ramen.
Het weer is wild, woest.
Alsof het iets zeggen wil.

Vandaag moet het gebeuren.
Het weer helpt ons.
Word wakker schreeuwt de storm.
Open je ogen.
Doe iets.

De leraar begeeft zich in de storm.
Een ander keuze is er niet.
Het kind zit thuis.
Een andere keuze is er niet.
Niet vandaag.

De politiek aan zet.
Zorg dat de wind gaat liggen
En de leerkracht en het kind weer samen zijn.
Pak op die verantwoordelijkheid.

Nu vandaag.
Jullie zijn aan zet.
Laat de wind gaan liggen.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief