Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Als ouders school wantrouwen, vertrouw ouders dan zo hard als je kunt'

5 augustus 2015

Ivo Mijland buigt zich in zijn stuk in vakblad 'Van twaalf tot achttien' over wat Passend Onderwijs inhoudt, specifiek voor de relatie tussen ouders en school. Want hoewel de twee partijen soms tegengestelde bewegingen lijken te maken, hebben ze beide één en hetzelfde doel voor ogen: het welzijn van het kind. Aan de hand van twee casussen laat Mijland zien dat wat een school ziet en meemaakt maar één kant van het verhaal is. Hij pleit voor verdieping in het kind en het bijbehorende gezin, waarbij een open houding de sleutel is.  'Een kind is verticaal gebonden aan zijn ouders en kan een ouder daardoor niet verwerpen in zijn bestaan. Het kind zal daarom verbinding zoeken met zijn bestaan.'

Kinderen hebben rechten. Een van die rechten is het recht op goed onderwijs. Ouders hebben plichten. Een van die plichten is het veilig en betrouwbaar opvoeden van het kind en dus ook het zoeken van een veilige schoolomgeving. Deze rechten en plichten moeten zich verhouden in een gezonde balans. Allereerst is er het recht op een balans tussen vader en moeder. Het kind heeft het recht beiden lief te hebben, beiden te mogen bewonderen en beiden betekenisvol te laten zijn als opvoeder. Daarnaast is er het  recht op een balans tussen ouders en buitenwereld. In het onderwijs betekent dat het recht op een respectvolle samenwerking tussen ouder en school. Zonder respect geen onderwijs. Juist daar ligt in het kader van Passend Onderwijs de allergrootste uitdaging. Maar wat als ouders het respect voor de school lijken te verliezen?

Tussen ouders en school is constant sprake van een dynamische samenwerking. Deze samenwerking kan voor groei en ontwikkeling zorgen. Ouders en school genieten van de successen en werken nauw en betrokken samen op het moment dat er zorgen zijn. De samenwerking zorgt voor een ontwikkeling van de groeiruimte van het kind.  Maar soms verloopt de samenwerking minder soepel. Dan botsen thuis en school en van een botsing loop je deuken op. Op het moment dat de samenwerking onder druk komt te staan, worden veel ouders plots tegenstanders; ze nodigen in hun kritische houding school onbewust uit hun vijand te worden in plaats van hun bondgenoot. Op school geeft dat weer begrijpelijke maar zorgwekkende reacties.

Lees verder

Ivo Mijland is eigenaar van Ortho Consult: www.orthoconsult.nl. Hij werkt als trainer/coach/therapeut, schrijft onderwijsboeken- en artikelen.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief