Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Als een leerling niet anders kan, wat betekent dat voor jou als leraar?

14 juli 2012

“Dus jij vindt dat ik zeur …?” “Ja”. "En dat ik je onterecht op je kop geef …?”. “Ja, dat vind ik”. “En eigenlijk zeg je dat je het niet zo bedoeld had …?”. “Ja, dat klopt”. “OK, dat snap ik nu. En toch wil ik niet dat je door de klas schreeuwt …”. Etcetera. Dit voorbeeld van een interactie tussen docent en leerling komt uit het artikel van Henk Galenkamp en Jeannette Schut. Door 'ja’s te vangen' smelt de weerstand.



De ene leerling zegt ja, maar doet nee. De volgende is snel afgeleid. Sommige leerlingen worden woedend als de leraar aanmerkingen  maakt op hun gedrag.  Andere lopen zomaar de klas uit.

Wat was er eerst, het kip of het ei? Reageert de leraar nou op de leerling of is het andersom? En, belangrijker: wanneer de interactie mij
niet bevalt, wie moet er dan ander gedrag  vertonen? Laten we daarover duidelijk zijn: de leraar!
Want wachten totdat de leerling verandert, is wachten op Sinterklaas. Pas wanneer een leraar zijn eigen interactiepatronen doorziet én wat dit doet bij de leerling, kan er een verandering optreden.

Zorgleerlingen kunnen lastig gedrag vertonen op grond van cognitieve moeilijkheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om aandacht kunnen richten, mentale inspanning, plannen en organiseren. Een andere handicap is impulscontrole ofwel weinig zelfbeheersing. Maar lastig gedrag kan ook voortkomen uit een gebrek aan sociale vaardigheden, waarbij de leerling niet goed in staat is rekening te houden met een ander. Tenslotte kan er sprake zijn van stagnerende rouw wanneer een leerling zijn stoornis niet (h)erkent, het verdriet daarover niet kan voelen en blijft steken in ontkenning of woede. We kennen de aanduidingen wel van deze leerlingen: ADHD, ADD, ASS, Asperger, dyslexie en nog vele andere.

De Mat® is een geregistreerd leermiddel dat in eerste instantie is ontwikkeld voor hulpverleners in de psychiatrie. De methode bestaat nu vijftien jaar en is inmiddels evidence-based. Sinds 2009 is de methode herschreven voor het onderwijs en met name gericht op het verbeteren van de interactie met zorgleerlingen in het kader van Passend Onderwijs.

Volg de link voor het complete artikel: ‘Interactie op de Mat '

Zie ook www.demat.nl

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief