Alles over Ellen, leraar van het jaar 2012 en ambassadrice voor 350.000 collega's!
6 oktober 2012
Met haar verkiezing tot Leraar van het Jaar 2012 heeft Ellen Emonds zaterdagmiddag in Amsterdam de ultieme waardering gekregen voor het werk dat zij jarenlang verricht op OBS De Bonckert en de betekenis die zij heeft voor de kinderen in Boxmeer. Daarnaast beloonde de vakjury de 29-jarige Brabantse ook voor haar ontwikkeling buiten school. Emonds is sinds 2010 verbonden aan het NIVOZ als docent Pedagogische Tact, ontwikkeltrajecten met collega-leerkrachten PO en VO. Daarnaast heeft zij als auteur een groot aantal 'tact-verhalen' gedeeld met het lezerspubliek van de website hetkind.org en het onderwijsmagazine Egoscoop. In dit artikel leest u alles over Ellen en de verkiezing.
Jaarlijks vindt de verkiezing Leraar van het Jaar plaats. Leerlingen, ouders, collega's en leidinggevenden kunnen hun favoriete leraar aanmelden. Uit alle aanmeldingen wordt een aantal genomineerden gedestilleerd. Een deskundige jury bepaalt uiteindelijk de winnaar voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. De drie winnaars zullen een jaar lang ambassadeur zijn voor alle 350.000 leraren in Nederland.
Op Leraar 24 staan alle negen genomineerden leraren van 2012. Ellen Emonds, sinds 2005 werkzaam op De Bonckert, vertelt (als derde) in het PO-filmpje over haar praktijk, haar visie en drijfveren. Ook schoolleider Gérard Zeegers en kinderen komen aan het woord.
Een door haar zelf geschreven profiel, alsmede alle columns en artikelen die Ellen heeft geschreven voor hetkind, vindt u achter deze link.
Afgelopen week startte Ellen als docente een 'toptraject' Pedagogische Tact, dat is ontwikkeld door het NIVOZ, het Nederlands Instituut voor Onderwijs- en Opvoedingszaken. Meer informatie over dit traject en over het principe van 'fullpartnership' dat Ellen belichaamt, staat in de Kanamori-krant. Zie deze links:
Pedagogische tact - de krant van hetkind
De klas van Ellen - de krant van hetkind
De klas van Ellen is tevens een korte documentaire die door Ank van Alebeek is gemaakt. Klik hier
Overigens schreef Ellen recent een persoonlijk verhaal over het bezoek van de 66-jarige Toshiro Kanamori aan haar school en in het bijzonder haar klas. De Japanse leraar - bekend van de documentaire Children Full of Life - gaf begin september (3-12) aan bijna 5000 onderwijsmensen zijn 'levenlessen'. Emonds mocht Kanamori op het zoldertje van De Bonckert ontvangen. Klik hier.
De verkiezing van de Leraar van het Jaar draagt bij aan een positief imago van de leraar en beoogt kwaliteit in de beroepsgroep bespreekbaar te maken. Daarom richt deze verkiezing zich juist op die leraren, die in staat zijn hun omgeving te overtuigen van hun kwaliteiten, hierover in gesprek durven en kunnen gaan en die weten te inspireren. Hoewel kwaliteit een van de maatstaven is, gaat het niet zo zeer om een zoektocht naar 'de beste leraar van Nederland.' Meer is het te doen om leraren te selecteren die naast uitstekend functioneren als leraar, ook in staat zijn om op een positieve manier een rol als ambassadeur te vervullen.
De eerste kwaliteitsindicatie in dit traject is natuurlijk het oordeel van leerlingen, collega's, ouders en het management tijdens de aanmeldperiode. Daarna volgt een intensief jurytraject dat negen kandidaten oplevert. Uit deze genomineerden worden rond de Dag van de Leraar de drie winnaars gekozen en bekend gemaakt.
De verkiezing Leraar van het Jaar is een initiatief van de nieuwe Onderwijscoöperatie die jaarlijks leerlingen, ouders en leraren oproept hun favoriete leraar op te geven. De Onderwijscoöperatie is een organisatie van, voor en door leraren. De kwaliteit en de professionele ontwikkeling van leraren zijn van cruciaal belang voor goed onderwijs. Kennis, ervaring en onderlinge uitwisseling daarvan zijn bepalend voor de kwaliteit van onderwijsprofessionals.
Leraren rusten elkaar toe met toepasbare kennis van de beroepsuitoefening, door praktijkkennis te bundelen en wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor de praktijk. Deze organisatie initieert, stimuleert en faciliteert dat proces.
Binnenkort verschijnt er ook een column van Peter Heerschop op hetkind. Als cabaretier, acteur, tv-programmamaker en schrijver hield hij tijdens de verkiezing in Amsterdam een gloedvol betoog over de emancipatie van de leraar. 'Onderwijs op basis van liefde, daar gaat het om'.
Heerschop was begin jaren tachtig zelf leraar lichamelijke opvoeding en toonde zich nog immer betrokken.
Reacties