Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Alexandra van der Hilst schrijft over leer-kracht in 'Voorbij de kaders'

29 oktober 2011

In haar boek Voorbij de kaders verwondert Alexandra van der Hilst zich over onze leer~kracht. Voor kinderen betekent je eigen leer~kracht ontginnen: je wereld vergroten én ontdekken waar je goed in bent, wie je bent en leren dat wat je doet ertoe doet. De kunsten kunnen een belangrijke rol spelen in hun ontwikkeling naar zelfkennis en zelfsturing.


Kunst is geen luxe artikel. Kunst betrekt mensen bij een veelzijdige en vaak complexe manier van denken, waarbij men voortdurend naar de wereld kijkt vanuit verschillende perspectieven.In dit boek vind je verbindingen tussen verschillende vakgebieden, tussen inzichten vanuit de pedagogiek en psychologie en over de rol die kunst kan spelen in het onderwijs. Kunstvormen – muziek, dans, drama, beeldend, poëzie – in onderwijs betrekken verbreedt de toegang tot het schoolse leren. De kunsten kunnen bovendien op een geheel eigen manier bijdragen aan sociaal vaardig gedrag.

Het boek is geschreven als een uitnodiging om verschillen in kinderen en de manier waarop ze leren te (h)erkennen en verscheidenheid als bron van inspiratie te zien. Een kleurig boek met talloze foto’s, mind maps, verhalen uit de praktijk van kunstenaars, kinderen, leerkrachten en begeleiders van diverse scholen. Het is zowel een studie- als werkboek met een apart activiteitenboek: een handvat voor degenen die meer beweging en diversiteit op school willen, maar even een aanzet nodig hebben om van start te gaan. Daarnaast bevat het boek een cd met foto´s van de natuur, vrij van copyright.

Doelgroep: leerkrachten basisonderwijs, kunstdocenten (pabo- en kunst)studenten, ouders en geïnteresseerden in kunst en leerprocessen.

Alexandra van der Hilst heeft een multiculturele achtergrond. Ze geeft lezingen over creatieprocessen en verschillen in culturele achtergrond. Ze werkt deels in Nederland en deels in Engeland als (bedrijfs)trainer en consultant. Als danskunstenares maakt ze bewegingstheaterproducties op locatie.

Meer over het boek Voorbij de kaders - Verwondering over onze leer~kracht, bewondering voor onze leer~kracht van Alexandra van der Hilst, klik op deze flyer.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief