Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Actie voor Sint-Maarten: de kinderen nemen het heft in handen

24 september 2017

De kinderen op OBS Uilenspiegel zijn ontdaan door wat orkaan Irma heeft aangericht op Sint-Maarten. Drie van hun schoolgenootjes en een leerkracht hebben er drie jaar gewoond en zijn net thuisgekomen. Leerkracht Sjaak van Moorsel overlegt met zijn collega Carm: misschien dat ze geld kunnen inzamelen met de kinderen? Er wordt een datum geprikt, maar de kinderen zijn zo enthousiast dat ze zelf al allerlei acties op touw zetten.

Het is woensdagavond. De orkaan Irma is verschrikkelijk aan het huishouden op Sint Maarten. Ik denk aan Juul, collega van ons, en aan Peer, Suus en Loet, de kinderen van Juul en Vincent. Zij hebben drie jaar op Sint Maarten gewoond en zijn deze zomer teruggekomen. Juul werkte daar in het onderwijs. Als team hebben wij ook verbondenheid met Sint Maarten, omdat we twee keer met een groot deel van ons team scholen aldaar zijn gaan helpen. Laat op de avond app ik Juul. Zij is aangedaan door alles wat zich afspeelt op Sint Maarten. Ik app: ‘Actie?’ Zij appt: ‘Graag’.

Op donderdagochtend loop ik de klas van collega Carm, groep 7/8, binnen. Peer zit bij mij in groep 5/6 en Loet en Suus zitten in groep 7/8. We besluiten met groep 5 tot en met 8 een meeting te houden over wat er in Sint Maarten is gebeurd.

Om half negen komt Juul in tranen aan op school. Peer heeft de vlag van Sint Maarten in zijn hand. Ook heeft hij een t-shirt van Sint Maarten aan. Via de Facebookpagina van Juul laten we de kinderen foto's zien. Orkaan Irma heeft vernietigend haar werk gedaan. Veel is kapot, verwoest. Peer, Loet en Suus vertellen.

Er komen allerlei ideeën om geld in te zamelen. We bundelen deze ideeën en wilden ze op 22 september ten uitvoer brengen. Er zijn echter kinderen die al zelf eigen acties op touw zetten. Koekjes worden gebakken tijdens vrij initiatief. Ook thuis wordt cake gebakken. ‘Sjaak, mogen we in de pauze de cake gaan versieren?’ ‘Sjaak, ik heb al veertien euro opgehaald met mijn flessenactie.’ ‘Sjaak, wil je een koekje proeven? Heb je wel geld bij je?’ ‘Sjaak, mag ik ook knutselen voor Sint Maarten en dit gaan verkopen?’ Laat gaan, laat gaan. Go with the flow. De kinderen hebben het heft in handen. Hoe kunnen we dit op meerdere punten in ons onderwijs laten plaatsvinden? Het is een vraag die ik me stel. Ik ben benieuwd hoe ze dat op de Essential Schools aanpakken. In oktober ga ik het meemaken.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel en gaat in oktober een reis maken naar de Essential Schools in de Verenigde Staten. Ter voorbereiding op die reis houden hij en zijn medereizigers een blog bij op https://skbogoesusa.com/.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief