Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kijktip: Wat zou er gebeuren, als een leek jouw klas een hele dag zou overnemen?

8 juni 2016

Twee Vlaamse tv-persoonlijkheden. Kordate mannen. Toe aan een uitdaging. Tegen elkaar, want: wie is – op z’n Vlaams – de ‘strafste’? In deze aflevering van 'Wauters vs Waes' moeten Koen Wauters en Tom Waes een groep 5-leerkracht vervangen. Compleet met het maken van een eigen, op maat gesneden curriculum. Kijk hoe verschillend ze het aanpakken en waarin dat resulteert. En praat daarna met ons na over wat jij gezien hebt.

Wauters vs Waes 01Oké, deze video heeft een aanloopje nodig: Koen Wauters kent een deel van jullie ongetwijfeld nog van de band Clouseau, die rond 1990 de grootste bloeiperiode in Nederland had. Koen en zijn mannen hadden destijds een Doe Maar-achtige fanschare. In thuisland België zijn de band en zeker Wauters, als tv-persoonlijkheid, groot gebleven.

Van zijn tegenstrever, Tom Waes, zond de AVRO onder andere de serie Tomtesterom uit. In die serie nam Waes telkens een how to-boekje ter hand en zocht uit of zo’n gidsje genoeg is om daadwerkelijk spion, bokser, schlagerzanger, haaienhypnotiseur of kanaalzwemmer te worden.

Top tv, moet ook Koen Wauters gedacht hebben. Zo top, dat hij en Tom Waes in 2014 een duel in tien tv-afleveringen aangingen, onder de titel 'Wauters vs Waes'. Wat je hier te zien krijgt is aflevering 7, die ‘Interim’ heet. Beide heren mogen uitvechten wie de beste invalkracht is in een call center en in een snackfabriek, waarna de derde uitdaging volgt. Wauters en Waes zijn op weg gestuurd met een nieuw adres. Duidelijk geen fabrieksterrein, dit keer. Ze parkeren voor het gebouw van een Gemeenteschool. ‘Nee toch?’, fluisteren ze.

Ja toch. Koen en Tom gaan de leerkrachten van twee parallelgroepen 5 vervangen: één dag hebben ze om zich voor te bereiden en drie niet-malse onderwerpen te vertalen naar groep 5-niveau en dan mogen ze een hele dag de klas in. Hun aanpak is heel anders. Het proces en de resultaten ook. Kijk vanaf ongeveer 30.04.En? Wat vond je ervan? We praten graag met je na in de comments hier en op Facebook.

Geert Bors

Geert is redacteur bij hetkind. In de laatste jaren van zijn middelbare schooltijd kwamen Clouseaus eerste twee albums uit. Zijn zusje was fan en híj had net die stereotoren bij elkaar gespaard... Sinds Geert weer een draaitafel heeft, zet hij Clouseaus debuutplaat ‘Hoezo?’ met regelmaat op. Om de bias naar neutraal te verschuiven: het waren de programma’s Tomtesterom en Reizen Waes, met een fijne geaarde toonzetting, die hem introduceerden tot Wauters vs Waes (2014).

Wauters vs Waes 05

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief