Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Werken met pubers: als een dankbare tuinman in een perk vol bloemen

22 november 2015

Pubers als mooie bloemen in de knop: ze openen zich niet meteen, maar hebben tijd en ruimte nodig. Met voldoende voeding en aandacht groeien en bloeien ze tot unieke exemplaren. Leraar Arno van Uden ziet daarom geen lastige, brutale jongeren, maar voelt zich een dankbare tuinman in zijn eigen perk vol bloemen. Zijn verhaal over vroeg- en laatbloeiers, wildgroeiers en grondkruipers én de stokroos die altijd wat meer steun nodig heeft.

Onlangs bracht ik een bezoek aan de plaatselijke kapper. Ik mocht plaatsnemen, voordat ik aan de beurt was. Ik nam de bekende kapsalon-literatuur tot me en wachtte geduldig op mijn beurt.

Op dat moment werd een vrouw van middelbare leeftijd geknipt. Het gesprek tussen de kapper en de klant ging aanvankelijk over de bekende koetjes en kalfjes, de artikelen in de kapsalonliteratuur ontstegen dat niveau niet.

Toen veranderde het gesprek van onderwerp en trok het mijn aandacht. De klant opende een nieuw gespreksonderwerp: pubers. Ze deed in zeer korte tijd de volgende uitspraken:

'Het werken met pubers valt niet mee.'
'Ze hebben altijd een grote mond, ze zijn brutaal en willen niets.'
'Ze zitten alleen maar op hun mobieltje of de computer.'
'Vroeger was dat wel anders, ik begrijp er niets meer van.'

De kapper luisterde geduldig en liet zijn mening achterwege.

'Dan heb ik een zwaar leven!', waren mijn gedachten. Vier dagen in de week bevind ik me in één ruimte met deze ‘brutale wezens’. Deze gedachten kloppen natuurlijk niet. Het is juist een eer met deze jongeren te mogen werken. Maar hoe houd je dan van een puber?

Pubers zijn...

Pubers zijn als verschillende, mooie bloemen in de knop. Ze openen zich niet in de eerste week. Integendeel, ze hebben hier tijd en ruimte voor nodig. Het moet van twee kanten komen. Als je deze bloemen in de knop voldoende water, voeding en aandacht geeft krijg je er een unieke bloem voor terug.De ene bloem zal groots en kleurrijk zijn en veel aandacht krijgen in de tuin. Een andere bloem zal klein en fijn zijn en zul je goed moeten bekijken om de schoonheid te zien. En, sommige bloemen groeien in de schaduw en hebben behoefte aan zon. Verder heb je nog de vroegbloeier, de laatbloeier, de wildgroeier, de grondkruiper en de stokroos die (tijdelijk) geleid moet worden.

Maar al deze bloemen zijn bijzonder en groeien en bloeien op hun eigen manier op hun eigen tempo. Het zijn vaste planten, waarvan de wortels zich al op vele manieren gevestigd hebben in verschillende bodemsoorten. Soms zul je de groei van nieuwe wortels moeten stimuleren, dan andere keer zul je de tijd moeten nemen om een grote vastgegroeide wortel de kans te geven om een andere nieuwe weg te vinden. Er zijn ook planten die behoefte hebben aan een andere bodemsoort.

Op mijn school...

Zo heb ik, op mijn school, prachtige bloemen in de tuin staan.

Als eerste is daar Amy, zij is een bloem die mooi bloeit, maar niet groot en uitbundig. Zij bloeit en groeit bescheiden.
In de midden staat Jonne, zij heeft vele kleine bloemetjes met verschillende vrolijke kleuren.
Aan de zijkant staat Merel, een echte, maar erg mooie laatbloeier, zij lijkt nu pas goed te wortelen.
Nienke is tijdelijk in een pot geplaatst om nieuwe wortels en knoppen te vormen en Jonas groeit en bloeit matig in de schaduw.
Marit is in een andere tuin geplaatst en bloeit nu bescheiden, maar mooier dan voorheen.
Maaike bloeit alleen als het moet en Max en Wouter groeien en bloeien grillig en onberekenbaar.

Als tuinder geniet ik erg van deze bloementuin. Soms neem ik alleen maar plaats en kijk goed rond en geniet. Het volgende moment moeten ze verzorgd worden en geef ik ze water, aandacht, verplaats ik ze, snoei waar nodig en krijgen ze voldoende voeding, maar niet te veel!

Arno van Uden 

 

 

 

 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief