Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'We zijn op school om een nieuwe versie van onszelf te maken'

4 augustus 2013

Het tiende beginsel van de 'Ten Common Principles' van The Essential Schools in de Verenigde Staten is  ‘Democracy and equity’. In deze korte film zien we hoe leerlingen en leraren  'in een school leren hoe zich te motiveren,  hoe zichzelf te veranderen en een nieuwe versie van zichzelf  te maken. 'We leren de betekenis van sociaal ongemak, rechtvaardigheid en democratie’.

Leraren in Essential Schools zijn op zoek naar hun leerpunten om te kunnen voldoen aan de behoefte van elke individuele student om hun schoolcarrière af te ronden en goed burgerschap te verwerven. Het filmpje geeft de gelegenheid mee te kijken en te luisteren in een gesprek daarover.

In deze scholen is democratische besluitvorming buitengewoon belangrijk. Zowel de staf als de studenten hebben een stem in en invloed op het curriculum. Dit beleid is een gezamenlijke poging teleurstellingen te vermijden. De schoolcultuur is in de opvatting van The Essential Schools ongetwijfeld het belangrijkste podium om onderwerpen als rechtvaardigheid en democratie in te brengen.  Studenten wordt de gelegenheid geboden hun verstand te laten spreken en hun stem te laten horen om voor zichzelf en anderen op te komen. B.v. over een rooster dat het best in de intellectuele, sociale en emotionele behoeften van alle studenten voorziet.

Studenten worden bij alle stafvergaderingen uitgenodigd , waarin de leraren een rolmodel vervullen. Door én te luisteren én te doen wat ze zeggen, krijgen studenten vertrouwen in zichzelf. Urgente vragen (Essential Questions) nodigen iedereen uit over de ingebrachte gesprekspunten na te denken en ideeën toe te voegen. ‘Als in jouw behoeften wordt voorzien, hoe zou jouw leren er dan uitzien?’  ‘Het is niet genoeg om er over te praten; je moet er ook naar handelen’, zegt een leraar.Rikie van Blijswijk organiseert namens De Leerschool elk jaar een studiereis naar drie Essential Schools in Boston, in combinatie met een bezoek aan het jaarlijkse Fall Forum (San Francisco, 2013). Meer over deelname en programma van deze reis achter deze link.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief