Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'We willen leven in de echte wereld, niet in de autistische wereld'

15 februari 2013

In de Britse documentaire Only Human - Make Me Normal uit 2005 worden kinderen gevolgd op een school voor autistische kinderen. Ze vertellen hoe ze worstelen met de dagelijkse 'normale' wereld om hen heen. 'We willen in de echte wereld leven, niet in de autistische wereld, maar dat is erg moeilijk.' Een kijktip van Tineke Spruytenburg, die er ook een blog aan heeft gewijd. 

Iedereen die interesse heeft in werken met kinderen met een diagnose autisme en zij die willen weten hoe het voelt om ermee te leven, nodig ik uit om de documentaire Only Human, make me normal. Part I te kijken. De film geeft een aardig 'inkijkje'.

Hoewel onze school niet exclusief voor kinderen met autism is, herken ik veel in de documentaire. Het is fascinerend om deze kinderen handvatten te helpen vinden om de uitdagingen van hun leven op een acceptabele manier het hoofd te bieden. In onze groep is één van de belangrijkste regels 'zorg voor jezelf', wat zoveel betekent als dat je hulp vraag als zich een uitdaging voordoet. Geluiden van andere kinderen kunnen een uitdaging zijn of een computer die vastslaat. En 'druk' worden (in je hoofd) is een andere. We leren de kinderen om hun vinger op te steken en hulp te vragen zodra ze voelen dat ze de controle gaan verliezen of in de war raken en nodigen hen uit aan te geven wat ze nodig hebben om te kalmeren.

Lees hier het hele blog van Tineke. Zij is kindercoach en leerkracht in het speciaal basisonderwijs.  

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief