Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Wat zou je doen, als je voor één dag weer kind zou mogen zijn?

1 april 2015

Wat zou je doen als je voor één dag weer kind zou mogen zijn? Die vraag legde Anita Matheij voor aan een aantal mensen. En de antwoorden waren verrassend: naast spelen, hutten bouwen, schommelen en dagdromen, waren er opvallend veel mensen die nog even bij hun opa en oma wilden zijn. Haar blog: 'Wanneer je contact maakt met het kind in jezelf, maak je contact met een bron van levensvreugde.' 


download (11)Het kind dat je ooit geweest bent, zit vaak diep begraven in de volwassene die je geworden bent. In het dagelijks leven is weinig tijd voor ‘kinderlijke’ zaken. We worden geregeerd door onze agenda en hanteren een strak tijdschema. Het lijkt wel alsof onze lijstjes met dingen die we nog moeten doen steeds langer worden. Intussen tikt de tijd door en vergeten we waar het werkelijk om draait in het leven.


Hoe zou het zijn als je weer contact zou maken met dat deel van jezelf dat speels, licht en luchtig is? Dat stukje van jou, dat gek mag doen en dat dol is op knutselen en kliederen? Terwijl je dit leest, bedenkt de volwassene in jou redenen waarom dit niet kan. Je bent al lang geen kind meer en hebt nu volwassen verantwoordelijkheden. Er moet brood op de plank komen, de kinderen moeten op tijd naar school en de was moet gedaan. Spelen staat niet op de agenda.


En toch schuilt hierin een groot geheim. Wanneer je contact maakt met het kind in jezelf, maak je contact met een bron van levensvreugde. Je verbindt jezelf met jouw eigen kern; de oorsprong van wie je werkelijk bent. Degene die je was toen je nog niet van alles moest en dacht te moeten zijn van anderen. Je kunt hiervoor op cursus gaan. Daar kun je voor veel geld leren hoe je contact kunt maken met het kind in jezelf. Maar het kan makkelijker. En leuker.


Het enige wat je hoeft te doen, is contact maken met het kind in jou. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bekijk foto´s van jezelf en vraag je af wat je als kind leuk vond om te doen. Praat met het kind dat in jou leeft, vraag waar jouw kleine ‘ik’ behoefte aan heeft en geef hier gehoor aan. Ga spelen, tekenen, dansen, zingen, kliederen of knutselen. Doe eens gek.


Wanneer het kind in jou springlevend is..


..ben je creatiever
..heb je meer plezier
..voelt het leven lichter
..maak je makkelijker contact
..vallen veel onzekerheden weg
..stroomt de energie
..sprankel je van levenslust


LEES VERDER.

Anita Matheij is kindertherapeute, blogt op haar website en heeft het boek Ken je kind geschreven.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief