Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Waarom was godsdienst boeiend en wilde ik het bij Engels niet zien?'

27 juli 2013

‘Gewoon doen, over vijf jaar ben je me dankbaar’, snauwde zijn docent Engels tegen Henno Oldenbeuving in zijn examenjaar. Met deze afstandelijke woorden leek hij precies te weten wat goed voor hem was, 'maar ik wilde geen meter harder voor hem lopen.' Na zijn examen - met een onvoldoende voor Engels - kwam Henno in Australië terecht. Het kostte weken voor hij de taal een beetje kon gebruiken. 'Maar inmiddels ben ik de taal goed meester, maar dat komt niet door hem.'

Waarom vond ik een vak als godsdienst zo boeiend en wilde ik het bij Engels maar niet zien? Dat het cruciaal is hoe we jongeren benaderen en coachen tijdens het onderwijs lijkt ons toch steeds weer te verbazen.

Hier op HetKind weten we dit ook al lang. Zonder relatie geen prestatie. Vorige week kwam ook het CPB met deze eye-opener, die eigenlijk een open deur zou moeten zijn. Zij onderzochten namelijk de effecten van intensieve coaching in het middelbaar beroepsonderwijs (niveau 2) op voortijdig schoolverlaten. De onderzoekers zetten een gecontroleerd experiment op waarin intensieve coaching aselect is toegewezen aan een aantal groepen leerlingen, terwijl andere groepen leerlingen de coaching niet kregen. In totaal waren 450 leerlingen bij het experiment betrokken. De intensieve coaching betreft een in totaal voltijds inzet van twee coaches op een groep van gemiddeld 20 leerlingen. De coaches hielden zich onder andere bezig met het begeleiden van persoonlijke problematiek, huis- en stagebezoeken en maatwerk in studiekeuzetrajecten in het geval van (dreigende) uitval. De uitkomst verbaast ons niet, maar doet me wel weer verwonderen.
Uit het rapport van CPB: “Intensieve coaching van leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs brengt de schooluitval omlaag en dat zou de samenleving 27 miljoen euro kunnen opleveren. Het effect van een jaar intensieve coaching blijkt namelijk substantieel. Na één jaar coaching wordt de kans op voortijdig schoolverlaten met ruim veertig procent verminderd.”

Even terug naar mijn docent Engels. Als hij echt wist wat goed voor me was, dan had hij geweten dat ik nog niet zo goed wist wat goed voor me was (volg je me nog?) En vijf jaar vooruit kon ik zeker nog niet kijken. Ik wist helemaal niet wat ik wilde. Hij had me kunnen enthousiasmeren door me te laten zien wat ik allemaal ‘kon willen’, welke mogelijkheden er allemaal in het verschiet lagen als ik mijn best zou doen voor Engels. En door me een schop onder mijn kont te geven als ik er met de pet naar gooide.

Momenteel is YoungWorks betrokken bij meerdere trajecten waar we de kracht van dit ‘pedagogische’ vakmanschap extra dik aanzetten. Een traject voor vroegtijdig schoolverlaters, een project voor onderpresterende leerlingen (voornamelijk jongens) en een aantal trajecten om jongeren beter te ondersteunen bij talentontwikkeling. Het zal niemand verbazen dat de sleutel van het succes toch steeds weer ligt in de (persoonlijke) relatie tussen jongere en professional of ouder.

Ik geloof er in dat je zoveel harder gaat lopen als je weet wat je wilt. Dat hoeft niet over vijf jaar te zijn, morgen is ook goed. Met iemand naast je die je een aai over je bol geeft of een schop onder je kont als je dat nodig hebt. Iemand die je niet alleen vraagt ‘wie ben je, wat kan je en wat wil je?” maar die je ook laat zien wat je allemaal ‘kan willen’. Iemand die blij is als je er bent en die je mist als je niet komt opdagen. Open deur? Oké, maar blijkbaar moet ook die deur soms open gezet worden.
Gerelateerde artikelen:


  • De gezagscrisis van leraren De laatste weken berichtten de media regelmatig over gepeste docenten. Het lijkt alsof leraren niet meer de baas zijn over de klas. Ook voelen veel...

  • Vmbo’ers vinden vmbo te makkelijk Vmbo-leerlingen zijn tevreden over de lesinhoud en voelen zich relatief veilig op school. Het kiezen van een sector vinden de leerlingen wel lastig, omdat ze...

  • Tevreden scholieren? Hoe tevreden zijn scholieren over hun middelbare school? Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) onderzocht de tevredenheid van middelbare scholieren en presenteerde de resultaten in...

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief