Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Vijf sleutels voor succesvolle ouderbetrokkenheid of vergeet ik er één?'

28 juli 2013

Ouderbetrokkenheid staat volop in de belangstelling. Wat kunnen leerkrachten en scholen doen om de betrokkenheid van ouders te vergroten? Hoe beter het ouders en professionals lukt om samen te werken, hoe beter het welbevinden, de werkhouding en de schoolprestaties van een kind zijn. Elkaar serieus nemen , goed luisteren, je in de ander verplaatsen, begrip tonen  en wederzijds respect staan centraal.  Salima El Guada beschrijft hier  vijf belangrijke zaken die bijdragen. Of vergeet ze er één? 

Het afgelopen half jaar heb ik me voor www.onderwijs-communicatie.nl verdiept in het thema ouderbetrokkenheid. De vraag leek eenvoudig: hoe kunnen ouders en scholen beter samenwerken en beter communiceren? Al snel werd me de complexiteit en gelaagdheid van het thema duidelijk. Hét antwoord op de vraag hoe je ouderbetrokkenheid het beste kunt vormgeven of vergroten heb ik niet gevonden. Wel heb ik uit de veelheid aan onderzoeken, ideeën, meningen, meesterklassen en best practices vijf sleutels tot succes gedestilleerd. Vijf sleutels die de basis vormen voor effectieve communicatie tussen ouders en school.

1. Stel de kinderen centraal

2. Spreek verwachtingen uit

3. Maak je eigen verhaal

4. Benut het sociaal kapitaal van ouders

5. Ontwikkel een visie op sociale media

Wat vindt u? Welke sleutel tot succesvolle communicatie bij ouderbetrokkenheid hoort nog meer in dit rijtje thuis? Reacties welkom.

Lees hier het hele blog van Salima:  Vijf sleutels tot succesvolle ouderbetrokkenheid.
Salima El Guada blogt over o.a. ouderbetrokkenheid en mediawijsheid op www.onderwijs-communicatie.nl


 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief