Videointerview Ludo Heylen: 'Vertrekpunt is een intensieve, betrokken relatie'
4 maart 2012
In dit beeldinterview maakt Ludo Heylen, directeur van Centrum Ervaringsgericht onderwijs Leuven, duidelijk dat de effecten op leerresultaten direct gerelateerd zijn aan de mate van betrokkenheid en welbevinden tussen leerkracht en leerling. ''Je weet dat je lessen direct moet stoppen als je ziet dat er geen aansluiting is.'' Heylens opvattingen laat ons vertrekken vanuit en zeer intensieve relatie tussen leraar en leerling. ''Wat kan die leerling ons brengen, wat heeft die leerling nodig, wat wil die leerling?'' Heylen verzorgt op woensdagavond 21 maart a.s. een lezing in Driebergen, waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn. Een videoverslag.Het interview met Ludo Heylen is afgenomen door Marcel van Herpen.
Een paar quotes:
In relatie met uitgangspunten met het kind kunnen we zeggen dat onze ervaring na 30 jaar Ervaringsgericht Onderwijs vooral aantoont dat je als je vertrekt vanuit welbevinden en betrokkenheid van kinderen dat je duidelijke effecten ziet ook op leerresultaten van het curriculum. Wat we heel duidelijk constateren is dat als je rekening houdt met betrokkenheid van het kind en daar heel consequent in handelt dat je ook weet dat je niet moet doordoen als er geen betrokkenheid is. Je weet dat je onmiddellijk je lessen moet stoppen, dat je activiteiten moet stoppen want je ziet uit onderzoek dat er ook geen effect is op leerresultaten. Omgekeerd , als de betrokkenheid hoog is , zie je ook dat er heel veel effect is. Zelfs in die mate dat we zien bij allochtonen kinderen of kinderen in risicogroepen, dat die zelfs veel beter gaan scoren als die betrokkenheid stijgt.
Het is een duidelijk pleidooi, het laat ons vertrekken vanuit en zeer intensieve relatie tussen leraar en leerling. Laat ons kijken dat die leerling ons kan brengen, wat die leerling nodig heeft, wat die leerling wil en laat ons daarop ingaan. Want dat geeft zoveel dynamiek, zoveel integratie, dat het curriculum daarop gerealiseerd gaat worden.
Je nodigt leerkracht uit om te kijken naar de leerling om te zien wat het effect is wat hij aanbiedt. Als het aanbod niet aanspreekt, wordt hij gedwongen om iets te doen. Hij moet keuzes maken. Maar hij kan niet anders meer. Er is geen optie meer. Hij kan niet anders meer dan daar rekening mee houden. Het zit in zijn opvatting van leraar-zijn.
Ludo Heylen is op woensdagavond 21 maart in Driebergen voor een lezing met als titel 'Perspectief nemen, de kern van leerkracht zijn.' U kunt zich aanmelden via deze link. De onderwijsavond met Ludo Heylen is de vierde in een serie van zeven (x inspiratie) dat wordt georganiseerd door het NIVOZ i.s.m. hetkind.org
[vimeo 37126386]
Reacties