Verse tomatensoep en vers brood: 'Uit álles blijkt een liefde voor de kinderen in deze wijk'
3 juli 2014
Elk half jaar organiseert de Onderwijsgroep Unicoz studiedagen voor de directeuren en deze keer was er besloten om verschillende scholen te bezoeken. Op een zonnige voorjaarsdag eind maart 2014 bezocht een groepje ‘Unicoz’ directeuren Openbare basisschool de Bloemhof te Rotterdam. Corrie Schoemaker schrijft hierover een reflectie. ‘De energie, die de school stopt in de relatie leerlingen-ouders-school voor hun leefomgeving verdient erkenning en waardering’.
Wim Pak blijkt een gedreven directeur te zijn. Sinds 2000 werkt hij op de school en heeft hij veel successen behaald. Ik was onder de indruk over de sfeer in de school, het onderwijsconcept, maar vooral over wat hij voor elkaar heeft gekregen met zijn team. Zijn verhaal lijkt een weergave van toevalligheden die op zijn pad kwamen en meevallers die kwamen op de momenten, waarop zij nodig waren. Niets is echter minder waar! Uit alle voorbeelden blijkt een grote liefde voor de kinderen uit deze wijk. Respect, voor elkaar en voor de toekomst van onze maatschappij, zijn waarden die je terugvindt in deze school.
Het onderwijs op de Bloemhof is gebaseerd op het ‘Wanitaconcept’. Het Wanitaconcept is een manier van leren gebaseerd op authenticiteit in samenhang met kunsteducatie. Na jarenlange achterstanden in de resultaten ontdekte de school tijdens een project van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, dat drama de communicatie tussen leerlingen bevorderd en een groot effect heeft op de taalontwikkeling. Taal werd wel onderwezen, maar was niet toegankelijk voor de leerlingen uit de wijk, wiens ouders grotendeels een allochtone herkomst hebben.
Het principe van Gardner, meervoudige intelligentie, werd leidraad voor de kennisontwikkeling. Kunsteducatie ondersteunt het onderwijs. Later ontwikkelde de school zich naar een Brede school. De gemeente ondersteunt de school met extra uren. De onderbouw 8 uur en de bovenbouw 6 uur. Deze uren worden besteed aan vakken als dans, muziek, beeldende kunst , techniek, Engels, judo, filosofie, taal en tuinieren. Een dag arrangement werd in 2008 ingevoerd. De filosoof Henk Oosterling kwam in contact met de school en het werd mogelijk te gaan werken aan de pilot “Fysieke Integriteit”. Respect en zelfrespect zijn de waarden, die gedragen worden door de school.

De sfeer in de school en de enthousiaste ontvangst door Wim Pak en zijn betrokken leerlingen gaven mij een zeer positieve indruk van een school die zijn sporen verdiend heeft in deze wijk. De energie, die de school stopt in de relatie leerlingen-ouders-school voor hun leefomgeving verdient erkenning en waardering. Ik hoop van ganser harte, dat de gemeente Rotterdam deze school blijft ondersteunen en de sponsoren hun aandeel blijven geven aan OBS de Bloemhof.
Ervaren door leren, is leren door ervaren op de Bloemhof.
Corrie Schoemaker was in 2014 directeur van basisschool de Buut, onderdeel van de Unicoz Onderwijsgroep te Zoetermeer.
Reacties