Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Uitgangspunt Essential Schools: een gemeenschap gebaseerd op fatsoen en vertrouwen

7 juli 2013

De 'Ten Common Principles' dienen op The Essential Schools in de Verenigde Staten als vertrekpunt voor de dagelijkse onderwijspraktijkHet zevende uitgangspunt  geeft richting aan de omgang met elkaar in een gemeenschap die school heet. Het gaat daarbij om vertrouwen, culturele verschillen, verwachtingen, groei en ontwikkeling.  ‘Volwassenen laten bij elke gelegenheid zien dat ze vertrouwen, respect en fatsoen hebben’.Er zijn 1500 Essential Schools in de VS, die zich verenigd hebben in The Coalition of Essential Schools. In elke Essential School leren leerlingen zichzelf, de ander en de wereld om hen heen kennen én verantwoordelijkheid daarvoor te nemen. Dat begint bij leraren die vanuit passie, betrokkenheid en autonomie handelen en leerlingen die leren verantwoordelijkheid  te nemen en relaties aan te gaan met elkaar én met de gemeenschap waarin ze deel van uitmaken. Die relaties zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen en fatsoen. In elke Essential School vormen kleine en grote mensen samen een hechte leer- en leefgemeenschap.

In deze film (23.19 ) laat de Eagle Rock School zien hoe leraren en studenten samen een gemeenschap creëren die respect, vertrouwen en fatsoen ademt. Daarop ligt constant de focus en daarover gaat het elke dag in gesprek met studenten.  Gezamenlijke besprekingen worden afgesloten met bindende afspraken  over thema’s en verwachtingen en wat de grenzen zijn in gedrag. Deze relaties zijn in ieders ogen nodig om te kunnen leren

Studenten en volwassenen hebben een gelijkwaardige stem en verantwoordelijkheden en verlaten het top-down model. Het is belangrijk om gezamenlijke waarden in het curriculum op te nemen en uit te drukken in alles wat er dagelijks in de school gebeurt. Verschillende ontmoetingen worden georganiseerd om een gemeenschap te creëren, waarin verbondenheid, veiligheid, vertrouwen en liefde wordt gevoeld. Daarmee wordt studenten de mogelijkheid geboden uit hun schulp te kruipen.

De uitgangspunten van respect en fatsoen worden in de praktijk getest op het moment dat de directeur besluit een leerling niet te schorsen.  Studenten en staf  gaan samen op zoek naar een betere oplossing doordenken opnieuw de schorsingsmaatregel . De uitdaging is hoe uitvallende leerlingen lid kunnen blijven van de gemeenschap. Niet om de verantwoordelijkheid daarvoor bij de leerlingen te leggen, maar ook niet alleen bij de staf.

  

Rikie van Blijswijk organiseert namens De Leerschool elk jaar een studiereis naar drie Essential Schools in Boston, in combinatie met een bezoek aan het jaarlijkse Fall Forum (San Fransisco, 2013). Meer over deelname en programma van deze reis achter deze link.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief